Poslanci o Afghánistánu nerozhodli

Praha – Sněmovna na dnešní schůzi schválila zákon, který umožní výrazněji zlevnit elektřinu ze slunce. Dolní komorou prošla i vládní předloha o ozbrojených silách, podle které by vojáci propuštění pro extremismus neměli mít výslovně ze zákona nárok na výsluhy. Uspěly i národní dorovnávací platby zemědělcům, které by se letos mohly zvýšit o 1,5 miliardy z příjmů Pozemkového fondu ČR nebo navýšení podílu biosložky v palivech u benzinu na 4,1 procenta a u nafty na 6 procent. Očekávané hlasování o návrhu na posílení afghánské mise o dalších 55 vojáků se ale dnes neuskuteční. Nejdříve poslanci jednání o návrhu přerušili, a poté rozhodli, že se dnes již debatou zabývat nebudou.

Vládní návrh zákona o ozbrojených silách má umožnit vznik právního podkladu pro transformaci a koncepci budování profesionální armády. Snižuje se počet vojáků, a proto je podle vlády nutné přenést některé úkoly armády na organizace zřízené ministerstvem obrany. Novela přispěje k hospodárnějšímu využívání vojenského materiálu. Armádě mimo jiné umožňuje poskytovat vojenský výcvik i jiným osobám než vojákům nebo občanským zaměstnancům, pokud plní úkoly ve spolupráci s armádou. Poslanci také schválili návrh zákona o české zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci, který by měl tyto aktivity lépe koordinovat.

Zneužívání tísňových linek může vést k odpojení telefonu

Sněmovnou prošla i novela zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, která mimo jiné stanoví podmínky pro volný pohyb pyrotechniky v Evropské unii. Poslanci schválili i lepší evidenci výbušnin pro civilní použití. Norma má umožnit sledování výbušniny od výrobce až ke konečnému spotřebiteli. V závěrečném čtení dále uspěla novela, která umožní státu odnímat nevyužívané radiové kmitočty. Novela má umožnit i odpojení telefonu, ze kterého by volající zneužíval některou z tísňových linek.

Závěrečným čtením prošla i vládní novela vodního zákona, která počítá například s tím, že povolení k provozování malé vodní elektrárny by úřad vydával na dobu nejméně 30 let. Pokud o to majitel požádá, úřad mu ho o stejnou dobu prodlouží. Novela také řeší problematiku znečišťování vod nebo třeba vodohospodářské úpravy a jejich povolování. Podle vlády je cílem novely i omezení administrativní zátěže ve vodoprávním řízení a snížení nákladů pro firmy i stát. Poslanci zmírnili i podmínky pro přidělování emisních povolenek zdarma, rozhodli také o začlenění leteckých firem do obchodování s povolenkami.

Sněmovna schválila zřízení registru vysokoškolských profesorů a docentů. Akreditační komise by díky němu měla mít lepší přehled o tom, na jakých školách mají profesoři pracovní úvazky. Mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění. Omezila by se tím praxe takzvaných létajících profesorů. Změnu vysokoškolského zákona poslanci odsouhlasili spolu s vládní novelou zákona o pedagogických pracovnících. Novela by měla umožnit učitelům na základních a středních školách pracovat částečně doma, například při opravování písemných prací, pokud s tím bude souhlasit ředitel.

Zaorálek: Hlasování o posilách pro Afghánistán je absurdní

Sněmovna dnes přerušila jednání o návrhu na posílení českého armádního kontingentu v Afghánistánu. Na dnešních 17:30 si pevně zařadila debatu o návrhu o zpřísnění regulace hazardu ve druhém čtení, potom se měla k misi vrátit. Předsedající Vojtěch Filip (KSČM) ale oznámil, že se vedení poslaneckých klubů dohodla na pokračování v jednání o předlohách, které označila za prioritu vláda. Navýšení počtu vojáků v Afghánistánu k nim nepatří. Šéfové politických klubů ve sněmovně jednali odpoledne o dalším postupu s premiérem Janem Fischerem. Poslanci proto hlasováním rozhodli o změně pořadí některých bodů dnešního programu. K Afghánistánu se dnes už s největší pravděpodobností nevrátí.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by dnešní hlasování o posilách pro Afghánistán bylo absurdní. Odvolává se na slova generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena, který v Praze nedávno požádal o letecké instruktory a zdravotnický personál. Zaorálek tvrdí, že teď se kontingenty často využívají k odklízení materiálu, se kterým si armáda a ministerstvo obrany neví rady: „Pokračuje praktika, kterou dnes pozorujeme, že vysílání vojenských jednotek do Afghánistánu slouží jenom k zakrývání a maskování nákupu různého materiálu, který ministerstvo obrany v poslední době provádí.“

Podle poslance ODS Jana Vidíma ale Rasmussen mluvil o požadavcích na příští rok a ty letošní navrhované vládou by měli poslanci schválit. „Není to tak, že by armáda posílala cosi do Afghánistánu, protože pro to nemá v České republice uplatnění. Produktů má armáda samozřejmě celou řadu, protože je armádou, která má být připravena bránit tuto zemi kdekoliv na planetě,“ říká Vidím.

Vláda navrhuje poslat do neklidného Afghánistánu patnáct školitelů, kteří by měli pomáhat s výcvikem tamní policie, a zbývajících čtyřicet se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Arthur by střežilo polské základny v provincii Ghazní. Podmínkou ale je, že zvýšení počtu vojáků schválí obě komory Parlamentu.

Jan Fischer, premiér

„Země je tři měsíce před volbami a je to i vnitropoliticky nejednoduchá situace.“

ČSSD je však podle svého předsedy Jiřího Paroubka s devadesáti procenty jejích členů pro odchod z Afghánistánu. Ministr obrany Barták ale doufá, že někteří sociální demokrati nakonec zvednou pro návrh ruku, neboť bez jejich hlasů se nejspíš současný počet 535 českých vojáků v Afghánistánu nezvýší. To by podle Bartáka spojenci vnímali velmi rozpačitě.

Na rozdíl od sněmovny schválil Senát vládní návrh na posílení české účasti bez větších obstrukcí. Hlasovali pro něj hlasovali všichni přítomní senátoři ODS a členové senátního klubu TOP 09 a Starostové - přidalo se k nim ale i pět sociálních demokratů.

Lékaři by nemuseli platit poštovné za neschopenky

Poštovné při odesílání neschopenek České správě sociálního zabezpečení už nebudou platit lékaři, ale hradit ho bude sama ČSSZ. Umožní to novela zákona o nemocenském pojištění, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna a odeslala ji do Senátu. Pod návrhem jsou podepsaní dva bývalí ministři práce Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD). Placení poštovného bylo opakovaně terčem kritiky České lékařské komory.