ÚOOZ se podařilo odhalit jeden z největších padělatelských gangů

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pravděpodobně rozkryli jeden z největších padělatelských gangů v Evropě. Akce z konce února odhalila skupinu nejméně čtyř lidí, kteří měli padělat stovky dokladů. 41letého cizince a 61letou Česku už policie obvinila, za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a padělání a pozměňování veřejné listiny jim hrozí až deset let vězení. Další dva lidé budou obviněni v nejbližších dnech.

Jednačtyřicetiletý Albánec měl padělané pasy dodávat třeba do Německa pro migranty z Iránu, kteří chtěli vycestovat do Kanady. Falešné doklady z české dílny zajistili policisté i ve Velké Británii a Španělsku. Cena padělaných dokladů se pohybovala v rozmezí od 25 do 55 tisíc korun. Albánec doklady vyráběl z ukradených dokladů a tiskopisů občanských průkazů, které se ztratily před deseti lety z policejního vozu v Ostravě. Tehdy se jich ztratilo asi 2 000 kusů, policisté jich při domovní prohlídce našli jen sto.    

Obvinění si v nejbližších dnech vyslechnou i další dva muži. Jeden původem z Británie, který trvale žije ve Frýdku-Místku, druhý z Rumunska. Podle ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty není vyloučeno, že v souvislosti s paděláním dokladů budou obviněni i další lidé. O případ se zajímají rovněž policejní sbory jiných států. V současné době detektivové ÚOOZ spolupracují s kolegy ve Velké Británii, Španělsku, Francii, Rakousku, Řecku, Německu a Švýcarsku. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Padělatelská skupina měla přesně rozdělené role, zatímco Albánec falšoval pasy, řidičské a občanské průkazy i jiné doklady, prodej zajišťovala 61letá Češka. „Ona vystupovala jako styčný bod, on byl vždy schován a nikde nevystupoval oficiálně, ona sloužila k tomu doručování,“ popisuje Šlachta.

Většina padělaných dokladů sloužila k cestování, ve Španělsku se ale objevily případy, kdy někdo na falešné české doklady založil firmu a poté zkoušel z bank vylákat peníze. Takto prý vznikla škoda nejméně 175 tisíc euro. Právě ve Španělsku zatkli policisté dvanáct lidí, celkem jich pozatýkali osmnáct.

Nejvíc padělaných dokladů odhalili policisté na Ruzyni

Za loňský rok řešila cizinecká policie 250 případů, při nichž se do země chtěli cizinci dostat s padělanými doklady. Mezi zadrženými bylo nejvíce občanů Sýrie, Vietnamu, Moldavska, Ukrajiny, Číny, Nigérie a Afghánistánu. Hranice Schengenu se pokusili překročit s padělky francouzských, bulharských, českých nebo polských dokumentů.   

Ve většině případů odhalili policisté falešné doklady na letišti v Praze-Ruzyni. Šlo především o padělky cestovních pasů, povolení k pobytu a průkazů totožnosti. Cizinci se snaží dostat do Česka buď na úplně falešné doklady, někdy jsou doklady jen pozměněny, či je u nich vyměněna fotografie.

Padělatelská skupina působila v osmi státech
Zdroj: ČT24