Klíčový svědek popisuje pro ČT korupci v Brně

Brno – Krajský soud v Brně bude zítra poprvé řešit největší korupční aféru na jihu Moravy. Ta vypukla před 35 dny, kdy policie zatkla starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a bývalého tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Hlavní svědek celého případu, podnikatel Jiří Štopl, teď v exkluzivním rozhovoru popsal detaily schůzek i informace o jejich zatčení.

Podnikatel Štopl plánoval v Brně-Žabovřeskách postavit futuristické Sonocentrum, přípravy výstavby prý běžely hladce až do loňského prosince, kdy se na scéně objevil tajemník Radovan Novotný. „Setkali jsme se a bylo mi řečeno, že pan starosta do toho takzvaně zapíchl vidle,“ vzpomíná Štopl. Na další schůzku přišel Novotný s receptem, který měl problémy s výstavbou vyřešit, na této schůzce si prý nejdřív řekl o čtyři a později o dva miliony korun jako úplatek. 

Tuto schůzku už si ale podnikatel nahrával, stejně jako další čtyři setkání, kde už se objevil i starosta Aleš Kvapil. Částka na úplatek se postupně snížila až na milion korun, který také Štopl na poslední schůzce v označených bankovkách předal. „Řekl, že se těší na další spolupráci a já jsem trochu zariskoval a řekl jsem, ona už asi žádná nebude,“ vypráví Štopl. Na Radovana Novotného už totiž za dveřmi čekali policisté. Právě on byl podle podnikatele aktivní při získávání úplatku. 

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Štopl také odmítá spekulace o politickém pozadí celé kauzy, jenom ho prý rozčílilo, že po něm někdo chce výpalné. Soud bude zítra rozhodovat, jestli zůstanou Kvapil s Novotným nadále ve vazbě.

Aleš Kvapil
Zdroj: ČT24