Stop kamionům žádali obyvatelé Rudné

Rudná (u Prahy) – Proti kamionům, které ve velkém začaly projíždět městem, protestovali vpodvečer obyvatelé Rudné u Prahy. Součástí demonstrace byla i čtvrthodinová blokáda Masarykovy ulice, kde je nejsilnější provoz. Kamionová doprava se ve městě západně od Prahy zvýšila po zavedení mýtného na hlavních silnicích. Nespokojení obyvatelé by chtěli, aby bylo na nedaleké dálnici zrušeno mýtné, nebo aby kamionům zakázala vjezd do Rudné dopravní značka.

Podle radnice je hlukem, škodlivinami z motorů a prachem v Rudné zasaženo asi 800 lidí. K protestnímu průvodu, který vyvrcholil blokádou v Masarykově ulici, se jich sešlo asi 120. Přinesli s sebou transparenty „Stop kamionům v Rudné“ a volali: „Kamiony nechceme“, „Rudná není dálnice“.

V koloně u blokády se stala nehoda

Během blokády, kdy v koloně navzdory úmyslu odvést z města kamiony uvázla především osobní auta, se stala i dopravní nehoda. Netrpělivý řidič chtěl z kolony vycouvat a srazil muže na mopedu, který stál za ním.

„Nedošlo k téměř žádnému nebo jen lehkému zranění, celou situaci ihned na místě řešili dopravní policisté,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová. Muž po ošetření zůstal na místě a opravoval si u chodníku poškozenou motorku.

Kraj Rudné nepomůže

Ačkoli Rudná přišla s jasnými představami řešení situace – zrušení mýta na souběžném úseku dálnice D5 nebo prosté umístění značek zakazujících vjezd kamionů do města – u krajských úředníků problémy lidí příliš pochopení nenalezla. Středočeský kraj, který se stará o silnici II/605, jejíž součástí je i Masarykova ulice v Rudné, tvrdí, že mu žádné z navrhovaných řešení neumožňují zákony.

Město narazilo také na dopravním odboru v Černošicích, který schvaluje umístění značek v Rudné. Podle něj by se zákazem vjezdu kamionům muselo souhlasit i ministerstvo dopravy a umístit značky také u sjezdu z dálnice do Rudné.

Pokud se nic nezmění, proběhne v květnu v Rudné další demonstrace.