Po silničce v Červeném Újezdu jezdí stovky kamionů, úřady to nezajímá

Červený Újezd (Plzeňsko) – Z výsměchu a arogance moci obviňují obyvatelé Červeného Újezdu u Plzně úřady za to, jak přistupují k jejich stížnostem. Už sedm let marně upozorňují na havarijní stav silnice ve vsi. Každý den tam projíždějí stovky kamionů. Újezdem totiž vede jediná příjezdová cesta k letišti v Líních, které se pomalu mění v průmyslovou zónu. Původně klidná vesnička už se hlučností vyrovná nejfrekventovanějším ulicím velkých měst.

Na letišti v Líních u Plzně, které původně patřilo armádě, v posledních letech vznikla řada nových objektů – například kamionové překladiště. Nikdo ale příliš neřeší, jak se tam kamiony dostávají. Trápí to ovšem obyvatele Červeného Újezdu, kudy je vedena jediná zachovaná z původních tří cest k letišti. Ve vsi, která úředně spadá pod nedaleký Zbůch, se silnice postupně proměnila v tankodrom.

Především je ale v Červeném Újezdu hluk a špatný vzduch. Klid nemají místní obyvatelé ani v noci, kdy se ve firmách začíná s distribucí. „Provoz začíná v devět hodin večer a trvá celou noc,“ shrnul Václav Dolejš ze sdružení STOP kamiony Červený Újezd.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Teprve po několika letech marného volání se odpovědné úřady začaly pomalu zabývat problémy lidí žijících u cestě od státní silnice I/26 k překladišti v Líšni. Kraj se zatím bude zabývat pouze špatným stavem vozovky v Újezdu. Silničáři na jaře spraví nejhorší úseky a kraj jako vlastník komunikace počítá i s její rozsáhlou rekonstrukcí – pokud budou peníze. Podle starosty Zbůchu Jiřího Hájka by mohla začít příští rok.

Hluku a prachu se ale obec hned tak nezbaví. Dokud majitel letiště nenechá vybudovat nový dálniční sjezd, kamiony budou jezdit Červeným Újezdem dál. Stavba přivaděče je přitom nepravděpodobná. Majitelé letiště totiž nechtějí slyšet o tom, že by ji zaplatili. „Mělo by to jít ze státních prostředků z iniciativy krajského úřadu,“ sdělil Bronislav Kulawiec, jednatel společnosti PlaneStation Pilsen. Plzeňští úředníci však mají docela opačný názor. „Je to čistě jejich podnikatelská zóna, je to v jejich vlastnictví, takže by se jednalo o veřejnou podporu,“ uvedl vedoucí krajského dopravního odboru Jaroslav Vejprava.

Pokud úředníci nezačnou situaci řešit, jsou obyvatelé Červeného Újezdu připraveni i k tomu nejkrajnějšímu řešení – silnici na letiště zablokovat.