Na opravu pardubického nádraží nejsou peníze, přesto se změní

Pardubice – Na rekonstrukci nádražní budovy v Pardubicích budou muset cestující ještě několik let počkat, nejsou na ni peníze. Přesto se vedení Pardubického kraje snaží, aby bylo prostředí, kterým denně projdou tisíce lidí, příjemnější. České dráhy například souhlasí s výměnou starých černobílých fotografií různých míst někdejšího Československa, které zdobí vnitřní obvod odbavovací haly. Místo nich by si měli cestující prohlížet nové snímky z Pardubic a Pardubického kraje.

Z pardubického nádraží zmizí také internetová kavárna, kterou nahradí informační kiosky, které jsou například v Praze na hlavním nádraží. Cestujícím by měly sloužit nové informační panely o odjezdech vlaků a autobusů a rovněž mapy Pardubic i regionu.

„Do budoucna bychom chtěli vytvořit integrovaný dopravní systém, jehož podstatou je i železnice. Jestliže chceme, aby se cestující na nádraží cítili pěkně, musíme pro to něco udělat,“ řekl hejtman Radko Martínek.

Dlouhodobě kraj a město uvažují o úpravě prostoru před nádražím, kde by mohly zastavovat i dálkové a regionální autobusy. Dnes je možné z vlaku přímo přestoupit pouze do městského autobusu či trolejbusu. Především ale až ČD najdou dost peněz, měl by renovací projít plášť budovy a také velký hotel, který k nádraží náleží.

Nádražní budova v Pardubicích vznikla ve 40. a 50. letech minulého století podle projektu funkcionalistického architekta Karla Řepy. Na počátku 21. století byla zrekonstruována tři ostrovní nástupiště, na samotnou budovu se ale nedostalo, ačkoli byla zařazena do projektu Živá nádraží.