Soud v Opavě potrestal extremisty za vyhrožování Romům

Opava - Opavský soud dnes potrestal pět pravicových extremistů, kteří podle rozsudku loni v únoru v Hradci nad Moravicí vyhrožovali zabitím romské rodině. Jeden z odsouzených navíc vytáhl plynovou pistoli a namířil ji na Romy. Podle soudkyně se podařilo prokázat rasový motiv případu, což obžalovaní od začátku odmítali. Jeden z nich od soudu odešel s desetiměsíčním podmíněným trestem a další čtyři si budou muset odpracovat 100 až 151 hodin obecně prospěšných prací. Jednání šestého obžalovaného soud označil jako přestupek. Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupce a část obžalovaných si totiž ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

„Na rovinu - veřejně prospěšné práce jsou pro nic. Nebylo prokázáno vůbec nic, ale to co chce soud, to má… Nadávky byly vzájemné, jak z jedné, tak druhé strany, měli by být potrestáni i Romové,“ uvedl jeden z odsouzených Radim Jašek. Tvrdí, že pistoli na místě neviděl. Podobně se vyjadřoval i Vojtěch Sýkora, který údajně plynovou pistoli na Romy vytáhl. Další mladíci se nechtěli vyjadřovat.

Soudkyně ale nakonec uložila jeden desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou 18 měsíců. Ten si vyslechl Sýkora. Lukáš Strama a další obžalovaný Hajda, který kopl Romům do dveří a rozbil jejich výplň, mají odpracovat 151 hodin prospěšných prací. Jašek a pátý výtržník Erik Režnar, který u soudu chyběl, si mají odpracovat 100 hodin.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Obžalovaní se hájili tím, že šli na nádraží jen doprovodit kamaráda. Tvrdili, že se báli o jeho bezpečnost. Romové na ně údajně vyběhli, když se přiblížili k budově. „Vina obžalovaných byla prokázána. Jejich obhajobě soud neuvěřil a považuje ji za vyvrácenou,“ řekla soudkyně Alice Frantová.