Vlaky na exkurze do Prahy jezdí za 80 korun

Praha – Novou nabídku Českých drah, díky níž mohou cestovat základní školy nebo dětské domovy na exkurzi do Prahy ze všech koutů České republiky za 80 korun, využily první dvě třídy. Dráhy prostřednictvím slevy chtějí přemluvit školy, aby raději než pronajatými autobusy využily služeb železnice, a především prostřednictvím slevy chtějí naučit děti jezdit vlakem. Podobnou relační slevu pro školy by chtěly ČD zavést také na cesty do dalších velkých historických měst – Brna a Olomouce.

První dvě třídy, které využily novou nabídku ČD, přijely na pražské Wilsonovo nádraží z Ostravy a Bystřice pod Hostýnem. Každého cestujícího včetně učitelů stála zpáteční jízdenka 80 korun a na nádraží na ně čekal generální ředitel ČD Petr Žaluda. „Cílem je vzbudit zájem o železnici u mladé generace. Věřím, že po této zkušenosti děti přesvědčí i své rodiče, aby více využívali tento ekologický způsob dopravy,“ uvedl Žaluda. Inspiraci prý našly dráhy v Německu, kde školy využívají snížené tarify již delší dobu.

První školní skupiny si přijely prohlédnout nejznámější pražské památky. „Jdeme do Národního muzea a pak na památky venku – Karlův most, Staroměstské náměstí,“ shrnula učitelka z ostravské ZŠ Odstrčilova.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

„Pravidla jsou jednoduchá: Minimální počet cestujících by měl být deset, z toho mohou být dva starší 15 let jako dozor. Jinak není počet cestujících omezen,“ shrnul Aleš Ondrůj z marketingového oddělení ČD.

Nabídka, s níž dráhy oslovily stovky škol, platí do konce května a poté od září do konce platnosti letošního jízdního řádu v polovině prosince. Lze ji ovšem využít pouze od úterý do čtvrtka resp. o víkendech, kdy nejsou vlaky vytíženy cestujícími dojíždějícími na pracovní týden do zaměstnání nebo škol. „Nechceme děti posazovat do přeplněných vlaků v pondělí a pátek,“ doplnil Ondrůj.

K drážní akci se přidaly i další instituce. S jízdenkou tak školy získají slevu na vstup do Království železnic, Muzea hraček nebo Jindřišské věže. Zcela zdarma si pak mohou prohlédnout vše, co nabízí Muzeem hlavního města Prahy.