Senátorka Janáčková odmítá zodpovědnost za útok v Bedřišce

Ostrava – Senátorka a starostka ostravského obvodu Mariánské hory a Hulváky Liana Janáčková se ohradila proti nařčení, že zapříčinila protiromské nálady v osadě Bedřiška, kde před nedávnem došlo k dalšímu žhářskému útoku na romskou rodinu. Obvinění k její osobě směřují obyvatelé osady s tím, že Janáčková do lokality stěhuje nejproblematičtější rodiny z celého obvodu, čímž zde záměrně vytváří ghetto. V souvislosti s podílem politiků na protiromských útocích jmenoval Janáčkovou také ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Žhářský útok na romskou rodinu v ostravské kolonii Bedřiška policisté v současnosti vyšetřují jako vraždu ve stadiu pokusu. Právní kvalifikace zločinu tak byla zpřísněna, dosud se útok vyšetřoval jako obecné ohrožení.

„Já se necítím zodpovědná za tuto situaci, znám konkrétně tu rodinu, znám celé pozadí a nejsem přesvědčena o tom, že šlo o jakýkoli útok s etnickým podtextem. Jen pro upřesnění - ne s rasovým, protože rasa Čechů i Romů je stejná,“ řekla pro ČT Janáčková.

Liana Janáčková v roce 2006 vyjadřovala svůj nesouhlas s jakoukoli integrací „cikánů“ a prohlásila se za rasistku. „Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa…,“ prohlásila tehdy. Vše zachycovala nahrávka z jednání bytového odboru mariánskohorské radnice se starousedlíky z kolonie, kteří si na chování Romů stěžovali. Janáčková tehdy za své výroky k právní odpovědnosti pohnána nebyla, protože ji Senát odmítl zbavit imunity.

K výrokům senátorky se nyní v souvislosti s útokem v Bedřišce opět obrátila pozornost. „Ty výroky jsou skandální. Klidu nepřispívají. Doufám, že paní Janáčková to skutečně řekla jen z návalu emocí,“ konstatoval nedávno v pořadu ČT Kocáb. Jedním dechem však dodal, že takové postoje se mezi politiky vyskytují zřídka.

Policie s rasovým motivem počítá

„Skutek byl takto kvalifikován, protože jednou z vyšetřovacích verzí, která je ale v současné době na stejné úrovni se všemi ostatními vyšetřovacími verzemi, je spáchání činu z rasových důvodů,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Dodala, že není možné vyvrátit nebo potvrdit jakoukoliv vyšetřovací verzi. Policisté stále pracují s několika variantami motivu útoku: mohlo se jednat o podnikání poškozených, mezilidské vztahy, rasový útok nebo náhodný trestný čin. Podle Štětínské kriminalisté prozatím neobdrželi ani výsledky zadaných expertiz.