Česká televize odsouzena kvůli Kubiceho zprávě

Praha – Česká televize musí za reportáž z června roku 2006, v níž zveřejnila některé informace z Kubiceho zprávy, zaplatit zadostiučinění ve výši 150 tisíc korun advokátce Heleně Rejholcové. Podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze zasáhly zveřejněné informace do jejích osobnostních práv. ČT ale s odkazem na odlišná soudní rozhodnutí v dalších případech týkajících se Kubiceho zprávy podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Zejména tím, že byla spojována doktorka Rejholcová s vraždou, došlo k abnormálnímu zásahu do osobnostních práv, ochrany osobnosti této žalobkyně,“ odůvodnil rozsudek pro ČT mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt. Reportáž se týkala znovuotevření případu smrti policejního důstojníka nejvyšší státní zástupkyní.

Česká televize trvá na tom, že žalobu měl Vrchní soud zamítnout, stejně jako to na začátku sporu udělal pražský městský soud. „Své rozhodnutí zdůvodnil tak, že informace o tom, že v Kubiceho zprávě toto bylo, je pravdivá, že Česká televize správně uvedla, že se jedná o neprověřené informace,“ oponuje rozsudku právní zástupce ČT Martin Elger.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Samotná Helena Rejholcová se už k celé záležitosti nemíní vracet. Podle advokáta Václava Vlka nehrozí ani to, že na základě jejího úspěchu se otřesou pokladny řady dalších médií, která informace z Kubiceho zprávy zveřejňovala. Vlk upozorňuje na tříletou promlčecí lhůtu v otázce finančního odškodnění.