České Budějovice asi omezí poslední noční linku

České Budějovice – Na jediné zbývající českobudějovické noční trolejbusové lince, která v prosinci nahradila tři původní, možná ubude spojů. Podle primátora Juraje Thomy se nočními spoji denně sveze v průměru pouhých 129 lidí, a proto vznikla od prosince ztráta dosahující již 179 tisíc korun. Město chce, aby noční MHD nebyla tak ztrátová, nejpravděpodobnějším opatřením přitom je zrušení některých spojů.

Na novou noční linku přitom nechtěl budějovický magistrát nic připlácet, a proto na ní byl zaveden zvláštní tarif, cestující platí 30 korun za jízdu. Oproti běžné jízdence, kdy zbytek peněz doplácí magistrát, je to více než dvojnásobná cena.

Průměrná obsazenost spojů přitom příliš nevypovídá o jejich vytíženosti v jednotlivých dnech. Během týdne se totiž zájem o svezení nočním trolejbusem výrazně liší. Největší zájem o linku je ze středy na čtvrtek, ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu. Naproti tomu především z neděle na pondělí a z pondělí jezdí vozidlo téměř prázdné. Nejvíce noční MHD jezdí vysokoškoláci. V úvahu podle primátora připadá třeba zavedení prázdninového jízdního řádu či zrušení linky v některých dnech.