Víkendový provoz pražského metra se možná prodlouží

Praha – Po nevoli občanů i části politiků vůči plánovanému omezení nočního provozu metra přišel dopravní podnik s docela opačným plánem – v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli by chtěl prodloužit provoz asi o půl hodiny. Návrh během týdne schválilo představenstvo dopravního podniku a podpořil ho také magistrátní dopravní výbor. Ten také doporučil posílit provoz na přetížené lince B. Nyní by se změnami měla zabývat městská rada. Hlavním problémem může být nedostatek peněz, kterými by město muselo zaplatit dodatečné spoje.

Společně s nočním provozem metra bude nutné prodloužit také provoz návazných tramvajových a autobusových linek. Ročně by tak muselo město přidat dopravnímu podniku 18,5 milionu korun.

Posílení provozu na lince B v pracovní dny by bylo podstatně dražší, město by muselo najít dodatečných 88 milionů. Přesto je podle dopravního výboru nutné. V ranní špičce je totiž mezi stanicemi Anděl a Karlovo náměstí poptávka o deset procent vyšší než nabídka. Ranní intervaly by se tak mohly zkrátit ze 155 na 140 sekund, odpoledne pak ze 165 až 195 sekund na 150.

„Podporujeme rozhodnutí představenstva a doporučujeme radnímu Šteinerovi požádat radu města o zajištění finančních prostředků na tato opatření,“ uvedl po jednání magistrátního dopravního výboru jeho předseda David Vodrážka.