Vede ČSSD před ODS - nemůže ale vzniknout pravicová ani levicová vláda

Praha - Ve volbách do dolní komory by na přelomu února a března vyhrála ČSSD s 27,4 procenta hlasů, ODS by získala 23 procent. Do sněmovny by se dostaly i KSČM s 14,4 procenta, TOP 09 s 11,8 procenta, Věci veřejné se ziskem 7,8 procenta a KDU-ČSL s 6,2 procenta. Uvedla to dnes agentura Factum Invenio (FI) s odvoláním na svůj volební model. FI přepočetla procentní zisky i na mandáty a dospěla k závěru, že by momentálně nemohla vzniknout žádná pravicová ani levicová většinová vláda. „Sociální demokracii by k sestavení vlády nestačila podpora KSČM ani společná podpora středových KDU-ČSL a Věcí veřejných,“ uvedli autoři výzkumu.

ČSSD by podle FI pravděpodobně ve dvousetčlenné sněmovně získala 66 mandátů, ODS 55, KSČM 32, TOP 09 22 mandátů, KDU-ČSL deset mandátů a Věci veřejné 15 poslaneckých křesel.

Těsně před branami sněmovny by zůstala Strana zelených s 4,7 procenta, žádné další politické uskupení by prý nepřekročilo hranici dvou procent. Jinak si ale podle FI menší strany polepšily a ČSSD s ODS naopak mírně ztratily.

„Hlasy se přelévají směrem k menším stranám. TOP 09, Věci veřejné a KDU-ČSL by dohromady měly 47 poslanců,“ píše FI ve zprávě.

Vítězství ČSSD před ODS momentálně naznačují i průzkumy dalších institucí. Podle CVVM by nyní vyhrála ČSSD se ziskem 32 procent hlasů a druhá ODS by měla 25,5 procenta, což je o pět procentních bodů víc než v únoru. STEM uvedl, že ODS si naopak pohoršila a ve svém volebním modelu přepočítaném na mandáty předpověděl ČSSD 75 mandátů, ODS 56 křesel, KSČM 29, TOP 09 17 mandátů, KDU-ČSL 12 a straně Věci veřejné 11.

Z aktuálního výzkumu FI vyplývá, že voleb do sněmovny by se zúčastnilo 63,7 procenta oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla podobná skutečné účasti ve volbách v červnu 2006, kdy k volebním urnám přišlo 64,5 procenta oprávněných voličů.

Vydáno pod