Církev předchází sexuálním skandálům - užívá psychotesty

Praha - Ve snaze předejít sexuálním skandálům zohledňuje církev při procesu přijímání nových kněží také psychologické testy. Ty jsou podle odstupujícího českého primase Miloslava Vlka zaměřeny také na případnou homosexuální orientaci jednotlivých kandidátů. Podle kardinála Vlka jsou podobné testy v církvi běžné a slouží jako doplněk k posudkům a doporučením jednotlivých kandidátů. Jedním z faktorů je i případná homosexuální orientace. „Jestliže člověk má tuto orientaci a ta orientace není zvládnutá, tak takový člověk přijat není,“ uvedl Vlk ve Studiu 6 České televize.

Kardinál zmínil i další kritéria výběru kněžích, například posudky nebo doporučení z farností. Psychologické testy mají mimo jiné i předejít sexuálním skandálům.

Kvůli některým případům v Rakousku, Německu nebo Nizozemsku čelí církevní instituce nedůvěře veřejnosti. Té především vadí, že se církev pokusila skandály zatajit.

Bývalý český primas uvedl, že o žádném případu sexuálního zneužívání dětí v České republice neví. „My jsme neměli ani školy, ani žádná jiná zařízení, takže možná tímto jsme byli chráněni,“ zamýšlí se Vlk.

Jiné informace ale přicházejí ze sousedního Německa, Rakouska, Nizozemí a Švýcarska. Tam stále přibývají nová podezření z toho že římsko-katoličtí kněží sexuálně zneužívali nebo týrali děti v církevních školách nebo internátech.

Vydáno pod