Pernes nesplnil podmínku konkurzu na šéfa ústavu pro totalitu

Praha - Nově jmenovaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiří Pernes nesplnil jedno z kritérií, které předepisovalo výběrové řízení. Z dokumentů o hlasování rady ústavu, které nyní získal Český rozhlas, vyplývá, že Pernes měl chybu v prohlášení o prokázání spolehlivosti. Radní ho přesto pustili do druhého kola, kde porazil předchozího šéfa Pavla Žáčka. Proti Pernesovi se už dříve zvedla vlna nevole. Studoval totiž Večerní univerzitu marxismu-leninismu.

Pernes měl chybu v prohlášení o prokázání spolehlivosti, jenže ji díky čtyřem hlasům radních mohl opravit, a proto postoupil do druhé volby. Stejným počtem hlasů poté zvítězil a 1. dubna se má ujmout nové funkce.

Petr Zítko, jenž se také ucházel o křeslo šéfa ústavu, prohlášení o spolehlivosti také nedodal. Stejnou možnost jako Pernes však nedostal a z dalšího boje byl vyloučen. Podle iniciativy Neustrčení navíc Pernes nesplnil i další podmínku výběrového řízení, protože neovládá anglický jazyk.

Nedávno vyšlo najevo, že Pernes před rokem 1989 studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML), kde si měl upevnit komunistické přesvědčení. Radní o jeho minulosti neměli tušení. Pernes se o svém studiu nezmínil ani v životopisu, protože se podle něj jedná o prkotinu. „To je ze stejného důvodu, z jakého jsem neuvedl, že jsem na vojně chodil do politického školení mužstva nebo že jsem na vysoké škole skládal zkoušky z vědeckého ateismu a marxismu-leninismu. To byla taková oslovina, že mě to opravdu ani v nejmenším nenapadlo.“

Nového ředitele ÚSTR navíc od roku 1984 vedla Státní bezpečnost jako takzvaného kandidáta tajné spolupráce. Pernes o své evidenci prý nevěděl a tajná policie ho ani neoslovila, aby se stal jejím agentem.

Vydáno pod