Průlom v čerpání peněz z EU: Každá škola může dostat milion

Praha - Školy asi budou moci dostat peníze z fondů Evropské unie, aniž je budou muset použít na konkrétní účel. Poslaneckou novelu rozpočtových pravidel dnes schválila ve zrychleném řízení jednomyslně sněmovna. Poskytovatel dotace bude moci podle předlohy u programů nebo projektů určit paušální výdaje, které se nebudou muset prokazovat. Každá škola by tak mohla dostat z programu Vzdělání ke konkurenceschopnosti kolem milionu korun. Na dotace nově dosáhnou i malé školy, které se dříve do boje o evropské peníze ani nepouštěly.

Nyní jsou rozpočtová pravidla postavena tak, že není možné, aby peníze šly do škol přímo. Musejí vypracovat konkrétní projekt, jenž musí být schválen. Autoři ze školského výboru Walter Bartoš (ODS) a Milan Bičík (KSČM) ale poukazují na to, že samy školy nejlépe vědí, co potřebují. Základní školy by mohly dostat 4,5 miliardy korun, střední školy 1,5 miliardy. Peníze budou moci jít i na vybavení nebo na platy učitelů. Částka, kterou škola dostane, se odvíjí od počtu dětí. Škola, kterou například navštěvuje jen padesát žáků, dostane zhruba půl milionu korun. Malotřídky by proto mohly zavést i samostatnou výuku po ročnících, na kterou dosud neměly peníze.

Nebudou se schvalovat projekty, ale jen záměry

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové jde o průlomovou věc v čerpání strukturálních fondů. Nebudou se schvalovat projekty, ale jen záměry. Odpadnou i kontroly projektu. Ministerstvo bude zajímat pouze výsledek, například doklad, že se odučily hodiny navíc.

Miroslava Kopicová:

„Vytvořili jsme systém šablon, to znamená oblastí, na které se tyto peníze mohou použít, například na dělené hodiny matematiky, dělené hodiny jazyků, nebo finanční a čtenářskou gramotnost.“

Předkladatelé reagovali na vývoj evropské legislativy v souvislosti s nynější hospodářskou krizí. Možnost stanovit paušální výdaje podle nich zjednoduší úřadování u projektů podporovaných Evropskou unií. Kdyby poslanci nestihli projednat novelu do voleb, hrozilo by, že školy o část ze šesti miliard nenávratně přijdou. Zákon teď míří do Senátu a k prezidentovi.

Miroslava Kopicová
Zdroj: ČT24