Povodně při současném teplém počasí nehrozí

Praha - Na území České republiky je ve formě sněhu ještě kolem dvou miliard kubických metrů vody. Podle vrchního ředitele sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavla Punčocháře ale riziko vzniku větších povodní při současném počasí nehrozí. Sníh nyní leží už jen ve vyšších polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem. Výraznější povodně by mohly nastat jedině v případě nečekaných vydatných srážek.

„Bude-li vývoj počasí tak jako dosud, to znamená přes den sluníčko, oteplení a v noci přituhne, tak by žádné významné povodňové situace neměly nastat… Ani vodohospodáři nepředpokládají, že by povodňové stupně překročily takzvanou první úroveň povodňového nebezpečí,“ uvedl Punčochář. Nevyloučil ale, že na menších vodních tocích v údolích může roztávání sněhu vést ke zvýšení hladin řek.

Podle ministerstva zemědělství jsou přehrady na vodu z tajícího sněhu dobře připravené. „Orlík má zhruba polovinu objemu vody ve sněhu, který je v území nad ním - ten sníh se třetinou vsákne, třetinou odpaří a třetina by odtekla, tak si myslím, že ta záloha je dostatečná,“ podotkl Punčochář.

Nejvyšší odpolední teploty stoupají o víkendu k 16 stupňům Celsia, oproti začátku týdne je to oteplení až o osm stupňů. V neděli začíná astronomické jaro, rtuť teploměru by se měla i v následujícím týdnu šplhat na 11 až 15 stupňů, doplní je ale déšť a mlhy. Pod bod mrazu nebudou teploty klesat ani v noci, kdy meteorologové předpovídají mezi dvěma až pěti stupni. Obloha ale bude zatažená s deštěm a mlhami.

Na možné komplikace v souvislosti s prvním jarním víkendem se připravuje dopravní policie. Očekává totiž, že na silnice letos poprvé vyjedou motorkáři a také tzv. sváteční řidiči. Proto připravili policisté preventivní dopravněbezpečnostní akci. Zatímco letošní leden a únor byly v dopravních statistikách nejbezpečnější měsíce za posledních dvacet let, když první březnový víkend roztál sníh, hned přibylo devět mrtvých.

Vydáno pod