Vesecká znovu otevřela korupci kolem gripenů

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovu otevřela kauzu údajné korupce kolem nákupu švédských stíhacích letounů Jas-39 Gripen. Policie přitom v minulosti případ už dvakrát odložila. Jenomže Vesecká loni v prosinci nařídila kontrolu, při které se zjistilo, že odložení případu bylo předčasné a hlavně nezákonné. Nejvyšší státní zástupkyně tak nařídila rozsáhlé doplnění dokazování. Policisté prý nedostatečně spolupracovali se zahraničními kolegy a neprověřili, kudy mohly téct peníze.

„Velice nedostatečným způsobem byla vyhodnocena mezinárodní justiční spolupráce, ještě bude potřeba provést poměrně rozsáhlé dokazování v této věci,“ vysvětluje Vesecká. Hlavě českých žalobců vadí, že policie řádně nevyslechla klíčové svědky, na které při vyšetřování korupce narazili policisté v Rakousku a Velké Británii. Může jít například o lobbistu Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, který byl v obou zemích během posledních měsíců zatčen a vyslýchán.

Ministr vnitra Martin Pecina rozhodnutí žalobců přivítal. Zároveň ale řekl, že je třeba zjistit, kdo v minulosti způsobil při vyšetřování chyby, a případného viníka potrestat. „Věřím tomu, že bude Nejvyšším státním zastupitelstvím jasně označeno, kdo co má ještě udělat, případně kdo co zanedbal v minulosti nebo kdo co neprovedl,“ dodal Pecina. V únoru přitom ministr vnitra tvrdil, že je skeptický k tomu, že policie kauzu vyšetří.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Česká policie případ šetřila už dvakrát

Policie případ loni odložila s tím, že nenašla dostatek důkazů pro to, aby mohla někoho obvinit. Kauzu potkal tento osud již podruhé. Poprvé bylo vyšetřování odloženo na počátku tisíciletí, kdy sice detektivové konstatovali, že se při dojednávání dodávek stíhaček uplácelo, avšak viníky nelze usvědčit.   

Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun, návrh financování však nezískal podporu Parlamentu. Po povodních v létě 2002 navíc nová vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) od záměru nakoupit stíhačky definitivně upustila, protože peníze byly potřeba jinde.   

Česko ale nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Smlouvu o pronájmu podepsali zástupci armády v roce 2004. Do Česka gripeny doputovaly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

Policie
Zdroj: ČT24