Ministr Kohout odvolá velvyslankyni Vicenovou z Bruselu

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout dnes řekl Respektu, že velvyslankyně při EU Milena Vicenová bude odvolána. Kohout jen týdeníku řekl, že s výměnou na bruselském postu počítá. Mělo by se tak podle něj stát v rámci balíčku dalších plánovaných změn na velvyslaneckých místech v zahraničí. Již dříve se spekulovalo, že Vicenovou by měla vystřídat nynější velvyslankyně v Řecku Hana Mottlová.

Kohout by si podle časopisu přál, aby vláda změnu schválila ještě do voleb. Kohout nejnověji nepotvrdil ani nevyvrátil to, že by výměna v Bruselu měla být kvůli nespokojenosti s výkonem velvyslankyně. „Milena Vicenová měla smlouvu na dobu českého předsednictví, a to skončilo. Počítám s jejím setrváním v diplomacii - pokud o to bude mít zájem,“ řekl Kohout Respektu. Kohout by se měl s Vicenovou kvůli jejímu dalšímu působení v diplomacii setkat na pravidelné schůzce ministrů zahraničí sedmadvacítky.

Podle Respektu chtěl Kohout návrh předložit vládě na přelomu března a dubna. Kohoutův záměr potvrdily ČSSD a ODS, napsal už dříve časopis. ODS podle týdeníku s odvoláním nesouhlasí. Vicenová v poslední době zdůrazňovala, že o svém odvolání nemá žádnou oficiální informaci a že chce o svém dalším působení s Kohoutem hovořit. Vicenová vystřídala Kohouta v Bruselu poté, co jej Topolánkova vláda v roce 2007 stáhla. Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády řekl, že o Vicenové chce s Kohoutem osobně jednat po jeho zdravotním volnu, které nyní čerpá a které skončí v sobotu.

Vydáno pod