Teplé počasí a dostatek sněhu – závěr lyžařské sezony je ideální

Liberec – Česko si již druhý den užívá vysokých jarních teplot a z nížin zmizely poslední zbytky letos mimořádně vydatné sněhové nadílky. Horská střediska však z velkých zásob sněhu těží a lyžařům nyní nabízí ideální podmínky na závěr sezony. Většina velkých středisek hlásí upravené sjezdové i běžecké tratě. Až na výjimky navíc na svazích leží přírodní sníh. Na víkend zvou návštěvníky správci areálů v Krkonoších, Jizerských horách, na Šumavě i Vysočině.

Krkonoších ještě na začátku tohoto týdne v některých areálech napadlo několik desítek centimetrů nového sněhu. Nejvíce, až metr a půl, je v Harrachově, podobné podmínky panují ve Špindlerově mlýně. Známé zimní středisko dohromady nabízí pětadvacet km sjezdovek, na kterých je v průměru metr sněhu, děti do šesti let stále jezdí zdarma. Lyžuje se také na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou nebo Pomezních Boudách. Téměř všude navíc platí mimosezonní ceny, které jsou v průměru asi o čtvrtinu nižší než například v lednu. V nejbližších dnech by ani poměrně vysoké teploty neměly situaci nějak výrazně změnit, a lyžovat se tak bude minimálně do Velikonoc.

V sousedních Jizerských horách jsou kromě Zlaté Olešnice v provozu všechny areály, v Orlických horách se o víkendu nebude jezdit pouze ve skiareálu Přívrat. Ani lyžaři mířící na Šumavu se nemusejí obávat toho, že by si kvůli nedostatku sněhu zničili skluznice na svých lyžích. Na všech sjezdovkách leží 70 až 120 centimetrů většinou přírodního sněhu. „Změnila se akorát kvalita sněhu. Z toho báječného prašanu na tvrdém podkladu se stal krásný jarní firm, hrubozrnný sníh,“ popsal provozovatel vleku na Špičáku Vladimír Kasík.

Závěr sezony na českých horách (zdroj: ČT24)

Lyžovat se bude ještě do Velikonoc

Většina vlekařů počítá s tím, že sezonu ukončí po Velikonocích. Důvodem zřejmě nebude nedostatek sněhu, ale pohled do kalendáře. Lyžaři již na závěr zimní sezony nemají o lyžování odpovídající zájem. „Minimálně však do Velikonoc pojedeme, nebudeme provoz nijak omezovat,“ slíbil majitel Skiareálu Nad nádražím v Železné Rudě Ladislav Zísler. Do Velikonoc hodlají provozovatelé vleků vydržet také na Vysočině. „Díky zimě tady máme pořád dost sněhu,“ ujistil Pavel Havlíček z jihlavského areálu Šacberk.

S lyžováním však pomalu končí například na Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Místní zde chtějí lyžaře nalákat na zlevněné jízdné a doprovodné programy včetně nedělního karnevalu na lyžích. Na svazích se objevuje také méně běžkařů. Pokud ovšem bude v noci mrznout, běžecké tratě v okolí Nového Města na Moravě mohou sloužit lyžařům ještě v dubnu.

Bilancovat letošní sezonu začínají také pracovníci horské služby. Podle záchranářů bývá v těchto dnech každoročně méně úrazů. Přesto služba varuje hlavně před zrádným těžkým sněhem, na kterém se lyžuje jinak než na čerstvě napadaném. Horská služba doposud vyjížděla k více než 750 případům, což je skoro stejné číslo jako v loňském roce.