Psychiatričtí pacienti si stěžují na komunikaci s lékaři

Praha - Pacienty v psychiatrických léčebnách nejčastěji trápí nedostatek komunikace s lékaři. Chodí prý za nimi sice často, ale málo s nimi mluví. Vyplynulo to z šetření Kvalita očima pacientů, v němž ministerstvo zdravotnictví měřilo kvalitu zdravotních služeb skrze spokojenost pacientů. Ve 12 psychiatrických léčebnách vyplnilo dotazník při propouštění do domácí péče celkem 2 646 pacientů. Léčebny tvrdí, že na rozsáhlejší komunikaci lékařů s pacienty nemají dost peněz od zdravotních pojišťoven.

„Je to věc, kterou určitě ředitelé dostanou jako jednu z nejdůležitějších, aby se jí věnovali a aby tam do příštího roku došlo k významnému posunu,“ řekla ČT náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Kellerová. Autor výzkumu Tomáš Reiter říká, že tento stav je dán charakterem onemocnění. „Pacienti mají menší schopnost odhadnout prognózu, proto potřebují mnohem více informací, než jim zdravotníci nabízejí,“ říká Raiter.

První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr:

„Je pravda, a já to nezakrývám, že psychiatrická péče byla podfinancována. Loni stouply úhrady skokově o 13,5 procenta. Není to všespásné, ale říci, že je to jen finanční důvod, neobstojí.“

V kategorii A+, tedy významně nadstandardní, byly hodnoceny psychiatrické léčebny Červený Dvůr, Bílá Voda a Kosmonosy, z rehabilitačních ústavů Kladruby a Luže-Košumberk. Významně pod standardem skončila Psychiatrická léčebna Bohnice. Propad zaznamenali v hodnocení sester.

Ředitel Bohnic Martin Hollý to přičítá loňské změně organizace jejich práce, ustavili vrchní sestry jako mezičlánek řízení a dávali do souladu rozpisy směn se zákonem. Nepopulární opatření se projevila i na přístupu sester. Zároveň se na několika odděleních dělaly generální opravy za provozu ke zlepšení hotelových služeb, což se prý přechodně odrazilo na nespokojenosti pacientů. „Je to důsledek změny, která na začátku vyvolá pokles kvality, až posléze začne stoupat,“ řekl ČT Hollý.

  • Hodnocení psychiatrických léčeben autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151297.jpg
  • Hodnocení rehabilitačních ústavů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151298.jpg