Lidovci souhlasí s návrhy ODS na tvorbu nových pracovních míst

Praha - Křesťanští demokraté souhlasí s recepty ODS na vytváření nových pracovních míst. Trvají ale na zachování pravidla, že zaměstnavatelé nemohou propouštět bez udání důvodu. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda na stranické ideové konferenci uvedl, že soubor opatření, který ODS zveřejnila ve středu, by lidovci rozšířili o povinnost nezaměstnaných rekvalifikovat se. Pro žadatele o dotace by pak lidovci zavedli povinnost vytvořit nová pracovní místa. Lidovci na dnešní ideové konferenci představili své plány. Dvě největší politické strany, ODS i ČSSD, už své ideové konference absolvovaly.

Svoboda odmítl zvyšování daní z příjmů firem s tím, že by to byla cesta ke stagnaci. Naproti tomu prosazuje progresivní zdanění příjmů zaměstnanců a podnikatelů. Podle Svobody je také možné uvažovat o zvýšení daní na tabák a alkohol. Chce vyšší podporu bytové výstavby, zejména sociálního bydlení.

Celkem by podle propočtů KDU-ČSL bylo možné souhrnem nabízených změn vytvořit 150 000 nových pracovních míst. Občanští demokraté naproti tomu slibují, že změnou pracovního práva se dopracují až 170 000 nových pracovních míst. Opatření ODS by příští rok přišla na 0,7 miliardy korun, do roku 2012 by ale měla přinést do veřejných rozpočtů 7,1 miliardy korun. Lidovci jsou také pro to, aby politici a vysocí státní úředníci museli přiznat majetek a plánují zeštíhlit státní správu.

Reportáž Ziny Plchové a Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Podle návrhu ODS by zaměstnavatelé, kteří vytvoří nové pracovní místo, dostali slevu na sociálním pojištění ročně 3600 korun. Za zřízení místa na částečný úvazek pro rodiče, seniory, studenty, zdravotně postižené nebo lidi pečující o handicapované by podle ODS stát firmám ulevil na pojištění 7200 korun ročně.

Strana chce vrátit společné zdanění manželů

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová vystoupila s návrhem, podle kterého by rodiny s dětmi mohly v budoucnu zdaňovat jen tu část příjmů, která připadá na dospělé členy domácnosti. Spotřeba dětí by se do základu daně nezahrnovala. Sama ale uznala, že je v současnosti nereálné toto pravidlo zavést, protože by to znamelo propad příjmů rozpočtu o 30 miliard korun. I tak ale strana trvá na tom, že čím více dětí rodina má, tím více by se jí mělo ulevit na daních. Současná sleva na dítě 10 680 je prý nízká a neodpovídá nákladům. Lidé, kteří vychovají alespoň jedno dítě, by také měli dostávat vyšší důchod. Lidovci podle ní také chtějí vrátit do zákona společné zdanění manželů.

Kromě plánů se i kritizovalo, a to hlavně ODS a TOP 09  

Na konferenci také došlo na kritiku ODS, ČSSD a TOP 09. Zaměřila se na ně hlavně jednička na pražské kandidátce lidovců Jana Hybášková (EDS). Současnou krizi nazvala krizí morálky a krizí tučných let. ODS podle jejích slov Českou republiku přejmenovala na „ČEZkou“, je to podle ní strana „Řebíčků (podle bývalého ministra dopravy ODS Aleše Řebíčka), Bémů, veolií a bémovek.“ V narážce na kritizovaný projekt pražské elektronické karty Opencard řekla, že současní politici neumějí zavést ani tramvajenku. Opencard nazvala dopravním tunelem z jednoho počítače. Místopředseda ODS David Vodrážka to vidí jako klasický předvolební boj. Sociální demokracii předsedkyně EDS nazvala stranou hádek, konfliktů i negativismu, stranou, která kromě jiného přivezla do Prahy ruského generála, aby „strašil proti americkému radaru“. Šéf strany Svoboda zase řekl, že ODS a TOP 09 odmítají protikorupční návrhy KDU-ČSL. Ekonomické ministry předchozích vlád pak kritizoval za to, že nevarovali před blížící se krizí a že nepřipravili řešení.

Lidovci nemají před volbami příliš silnou pozici

Podpořit stranu přišla na konferenci i vdova po někdejším předsedovi Věra Luxová, která kandiduje v Pardubickém kraji. Před květnovými volbami nemají křesťanští demokraté silnou pozici. Jejich preference se pohybují okolo pěti procent nutných pro vstup do sněmovny a může se stát, že po mnoha letech ztratí křesla ve sněmovně i možnost podílet se jako menší partner na koaliční vládě. Ostrou kampaň strana spustí 8. dubna a investovat do ní chce zhruba 10 milionů korun.