Na Václavském náměstí se sešli odpůrci potratů

Praha - Průvod odpůrců potratů prošel dnes odpoledne Prahou v organizovaném „Pochodu pro život“. Akci uspořádalo Hnutí Pro život, které se staví proti zákonu o umělých potratech. Podle organizátorů se pochodu zúčastnilo asi tisícovka lidí. Hnutí protestuje proti potratům pravidelně. Letošní pochod byl už desátý.

Lidé s bílými kříži v rukou a transparenty kráčeli od kostela sv. Jiljí přes Staroměstské náměstí, Celetnou ulici, kolem Stavovského divadla přes Příkopy k soše svatého Václava na Václavském náměstí. Kříže měly podle organizátorů symbolizovat utrpení i naději nenarozených dětí. Lidé za pochodu nesli obrázky svatých, modlili se a zpívali náboženské písně. Na závěr akce se shromáždili v horní části Václavského náměstí. Zde se pomodlili za děti nenarozené kvůli interrupcím, společně zazpívali chorál Svatý Václave a státní hymnu.

Od budovy Národního muzea na ně přitom megafonem volali aktivisté z hnutí Nová antikapitalistická levice, kterých se na místě sešlo asi 15. Na zábradlí u muzea vyvěsili transparent s nápisem „za bezplatné potraty“. Na shromážděné odpůrce interrupcí volali hesla podporující potraty, například „svobodu volby“.

Pochodu pro život od rána předcházela konference „Pasti umělého oplodnění“ a odpoledne mše v kostele svatého Jiljí. Konference, mše i pochodu se zúčastnil salcburský biskup Andreas Laun.