Čeští vojáci v Afghánistánu budou moci odvolit přímo na základně

Praha - Ministerstvo zahraničí otevře v Afghánistánu kvůli volbám do Poslanecké sněmovny 1. dubna dočasný konzulát na vojenské základně Shank v Lógaru, kde je český provinční rekonstrukční tým. Volební místnost bude samozřejmě také na ambasádě v hlavním městě Kábulu. Tam by se ale kvůli častým útokům Tálibánu na spojenecké konvoje čeští vojáci vůbec nedostali.

Česká armáda čítá v Afghánistánu 458 lidí. Právě složitá bezpečnostní situace je podle náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka důvodem, proč dočasný konzulát na základně vznikne. „My nemůžeme riskovat životy vojáků,“ uvedl Picek.

S volební místností v Lógaru už souhlasilo afghánské ministerstvo zahraničí. Na základně Shank tak bude dočasný konzulát celkem tři měsíce - od začátku dubna do konce června. Tak dlouho totiž trvají přípravy na volby, samotné volby, které proběhnou 28. a 29. května, a také sčítání hlasů. „Naši vojáci v cizině mají stejné právo, stejnou možnost jako občané doma, je to poprvé, je to dobře, ale volebním výsledkem to žádným podstatným způsobem nehne,“ uvedl ředitel agentury pro výzkum veřejného mínění STEM Jan Hartl.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Čeští občané budou volit v Afghánistánu do Poslanecké sněmovny vůbec poprvé. Ambasáda je totiž v Kábulu teprve od roku 2007.

Kromě necelé tisícovky českých vojáků, kteří jsou v Afghánistánu a také v Kosovu, bude v zahraničí volit podle odhadů ministerstva vnitra až několik tisíc Čechů. Státní volební komise už vylosovala, že tyto hlasy se přičtou k volbám v Jihočeském kraji.