Paroubek: KSČM do vlády nechci, menšinová vláda je ale možná

Praha – Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes v debatě televize Prima řekl, že sociální demokracie po volbách nepočítá s KSČM do vlády. Za druhou možnou variantu po středo-levé koalici ale považuje menšinovou vládu. Paroubek už dříve uvedl, že kdyby jeho strana měla s komunisty po volbách většinu, tak by chtěl menšinovou vládu utvořit na základě dohody s nimi.

„Po těchto volbách bych dával přednost vládě středo-levé, to znamená vytvořené s těmi středovými subjekty. Tak to prostě je. Jako druhé řešení vidím možnost menšinové vlády. S komunistickou stranou do vlády nepočítám,“ prohlásil dnes Paroubek.

Šéf KSČM Vojtěch Filip v debatě s Paroubkem zopakoval, že komunisté se k nabídce ČSSD zatím stavějí opatrně. Sociální demokraté podle něj v minulosti komunisty nakonec vždy odmítli a i nyní prý uvažují o velké koalici s ODS. „Mám obavu, že to tak skutečně dopadne, protože navenek se hádáte s ODS a jinak s nimi nadmíru spolupracujete proti občanům ČR,“ řekl. Důkazem podle něj je, že ČSSD ve většině krajů dala přednost spolupráci s ODS před partnerstvím s KSČM. Komunisté jsou podle Filipa po volbách připraveni spolupracovat s každým, kdo chce zlepšit situaci v České republice.

Podle Paroubka jsou nové pravo-středové strany hrozbou pro levici

Paroubek zdůraznil, že ve hře jsou v těchto volbách nové pravo-středové strany. Pokud proniknou do Parlamentu, jsou podle něj vážnou hrozbou pro levici. Pokud levice nebude mít po volbách většinu, je podle něj jasné, že vládu vytvoří ODS, i když třeba získá mnohem méně hlasů než sociální demokracie. Sám by prý ale nechtěl vytvářet širokou koalici čtyř nebo pěti stran. Nebyla by prý stabilní a ČSSD by nemohla prosadit svůj program. Šéf socialistů také uvedl, že počítá s tím, že pokud volby jeho strana vyhraje, bude pověřen sestavováním vlády.

Lídři ČSSD a KSČM debatu před televizními kamerami nevedli v příliš přátelském tónu. Filip socialistům vyčítal nedisciplinovanost, která podle něj vede k oslabení levice při některých hlasováních. Paroubek mimo jiné prohlásil, že komunisté pro vládu nedozráli. Jsou podle něj strašák,
kterým pravice děsí voliče. Dotklo se ho prý také to, že komunisté radili ČSSD, aby odvolala své bohumínské usnesení, které jí zapovídá spolupracovat na vládní úrovni s KSČM.