Policie rozpustila rasistický koncert v Lovosicích

Lovosice - Policie v noci rozpustila koncert pěti kapel z Česka a Německa v Lovosicích na Litoměřicku. Během produkce v rockovém klubu dospěla k názoru, že zněly rasistické texty. Na místě zasahovalo kolem osmdesáti policistů. Jeden člověk byl zadržen, není vyloučeno, že ho čeká trestní stíhání kvůli propagaci fašismu.

Policisté zasáhli až před koncem akce - podobně jako v několika předchozích případech o ní předem nevěděli. Podle náměstka severočeského policejního ředitele Jiřího Šenkýře se koncertu účastnilo kolem sto padesáti lidí. Proto bylo nutné přivolat policejní posily z Prahy. „My jsme se dozvěděli docela pozdě, že tady dochází k takové hudební produkci, bylo tady zhruba 150 lidí, vlastními silami bychom na ten zákrok neměli, tak jsme povolali posily z Prahy,“ uvedl.

V severních Čechách nejde o první případ, kdy policie na akci extremistů zareagovala až po několika hodinách. Loni 29. března v Žatci zasáhla proti koncertu neonacistů prakticky až poté, co skončil, přestože se tam otevřeně hajlovalo.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Policie sice teď na koncertech zasahuje důrazněji, stále častěji ale má problém se o akci vůbec dozvědět. Extremisté totiž místo otevřených webových stránek používají uzavřená diskusní fóra či uzavřené facebookové skupiny.