Topolánek slovy o církvích a Židech urazil Fischera

Praha - Rozruch na politické scéně vyvolaly o víkendu výroky předsedy ODS Mirka Topolánka, které pronesl v neformálním rozhovoru s redaktorem magazínu pro homosexuály. Předseda ODS hovořil například o premiéru Janu Fischerovi s poukazem na jeho židovství. Prohlásil také, že církev v minulosti vymývala lidem mozky. Topolánek se za slova, která zveřejnil v pátek server blesk.cz, později omluvil. Fischer nicméně dnes veřejně uvedl, že kvůli urážlivým výrokům omezí svou komunikaci s předsedou ODS na pracovní minimum. Ministr dopravy Gustav Slamečka, o kterém Topolánek také hovořil, naopak lídrovi ODS vzkázal, že nemá za co se omlouvat. Ví prý, že Topolánek není antisemita ani homofob.Topolánek si také vysloužil ostrou kritiku svých volebních protivníků. Výroky mu vyčetli i spolustraníci.

Lidé z časopisu podle Topolánka slova ze soukromého rozhovoru zneužili. Uvědomuje si prý ale, že mohla ublížit mnoha lidem. „Omlouvám se gayům, svým přátelům i všem ostatním. Omlouvám se členům církví - těm, které znám, i těm, které neznám. Omlouvám se židům - těm v politice i mimo ni. Omlouvám se občanům,“ uvedl Topolánek ve veřejném prohlášení.

Co zaznělo v rozhovoru

„Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak mám pocit, že jako ministr uhne. A ten Fischer je prostě Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem,“ uvedl Topolánek.

Předseda ODS podle Blesku při focení útočil také na církve či voliče sociálních demokratů. Prohlásil, že se církev zmocnila lidí pomocí vymývání mozků. „Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do pr…!“ popsal Topolánek podle Blesku „obyčejného Čecha, pro kterého dělá Paroubek politiku“.

Hájil se také tím, že výroky byly v médiích vytrženy z kontextu. Z celého vyjádření podle něj naopak vyplývá, že obhajoval tolerantní přístup a hovořil o své pevné vazbě ke křesťanství. Nechtěl prý přispět k rozdmýchávání nenávisti, ale říci, že lidé se nemají posuzovat podle sexuální orientace nebo příslušnosti k církvi.

Reakce premiéra Fischera

Výroky předsedy ODS Mirka Topolánka o povaze Židů, církví a homosexuálů považuji - diplomaticky řečeno - za urážlivé, hloupé a scestné. Odpovědnost za ně nese výhradně on sám. S jeho omluvou jsem obeznámen. Mojí úlohou však není Mirka Topolánka soudit ani mu dávat rozhřešení. Naši další komunikaci omezím na nezbytné pracovní minimum.

Ministra dopravy Gustava Slamečky se Topolánkova slova nedotkla. „Znám názory a postoje Mirka Topolánka a vím, že nejsou antisemitské ani homofobní. Naopak, vždy se jasně na veřejnosti i v soukromí staví za práva menšin,“ hájil předsedu ODS. Seznámil se prý s celým obsahem rozhovoru a nenašel v něm nic, za co by mu Topolánek dlužil omluvu. Kritika se podle něj týkala spíše politické odvahy, o čemž s Topolánkem již dříve hovořil. Slamečku do úřednické vlády navrhla ODS. Orientaci ministra dopravy nedávno zmínil také odborový předák Jaromír Dušek, když mluvil o tom, že ve vedení Českých drah a ministerstvu dopravy vládne homosexuální klika.

Politici Topolánkovy výroky odsoudili

Sociální demokraté, komunisté, ale například i Suverenita Jany Bobošíkové Topolánkovy výroky ostře odsoudili. Lídři ČSSD a KSČM Jiří Paroubek a Vojtěch Filip ho vyzvali, aby kvůli nepřijatelným názorům odešel z politiky. Proti Topolánkovým slovům se ohradila i Židovská liberální unie v ČR. Jeho slova prý mohou podpořit podobnou rétoriku krajní pravice. Předseda ODS svou nejnovější kauzou nepotěšil ani některé své spolustraníky. Soudí sice, že jeho výroky byly vytržené z kontextu, považují je ale za nešťastné a obávají se, že ODS poškodí ve volební kampani.