Doživotí a 67 let rozdal soud čtveřici brutálních Uzbeků

Praha - Za vraždu prostitutky a pokus o vraždu muže a loupež má jít Uzbek Sohibek Juldašbajev na doživotí do vězení. Jeho komplici Chusnidin Šodijev, Naimjon Alimov a Akmal Džabarov si mají za mřížemi odpykat 23, 25 a 19 let. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud, rozsudek zatím není pravomocný. Hlavní líčení se z bezpečnostních důvodů konalo v budově vrchního soudu, protože Uzbekové zřejmě plánovali útěk z budovy městského soudu po vraždě justiční stráže.

Soudkyně Silvie Slepičková dnes uvedla, že se uzbečtí mladíci v únoru 2008 vypravili do Vodičkovy ulice do bytu prostitutky, která byla Juldašbajevovou milenkou. V době činu Uzbekům bylo od 19 do 23 let. Proti vůli obyvatelky bytu si počkali na jedenatřicetiletého cizince, který se živil jako její pasák a dlužil Juldašbajevovi peníze za víza. Byt vyloupili, a když tam cizinec nad ránem přišel s další prostitutkou, zbili a zkopali ho tak, že mu mimo jiné zlomili několik obličejových kostí. Juldašbajev mu pak podřízl hrdlo.

Soudkyně Silvie Slepičková:

„Juldašbajev je naprosto necitelný a brutální pachatel, který byl během jediného večera schopen pokusit se zavraždit tři osoby. Je nepřípustné, aby se pohyboval na svobodě.“

Telefonát Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle rozsudku se Uzbeci domnívali, že je pasák mrtvý, a začali řešit, jak naložit s dvěma očitými svědkyněmi. Poté, co je znásilnili, prý Juldašbajev své spoutané milence za pomoci ostatních přetáhl přes hlavu igelitový sáček a udusil ji. Podle znalců žena umírala zhruba deset minut v trýznivých bolestech. Stejným způsobem chtěli naložit i s druhou prostitutkou, ta si ale dokázala sáček z hlavy strhnout a slíbila Uzbekům výměnou za svůj život finanční obnos přes 500 korun. Proto ji nezavraždili.

Při odchodu z místa činu polili tělo podříznutého pasáka alkoholem, zapálili ho a pustili v bytě plyn. Popálený cizinec se ale bolestí probral a i přes závažná zranění si dokázal přivolat pomoc. Lékaři ho pak včasným zákrokem zachránili.

Trest si cizinci odpykají v ČR

Soud uložil Juldašbajevovi, Alimovovi a Šodijevovi také trest za ozbrojenou loupež, kterou podle spisu spáchali v říjnu roku 2007 u Frýdku-Místku společně s dalšími dvěma Uzbeky. Všichni čtyři cizinci byli také na neurčito vyhoštěni z České republiky. Trest by si ale měli odpykat v tuzemsku.

Obžalovaní se loni ve vazbě domlouvali motáky na tom, že v budově pražského městského soudu zastřelí justiční stráž a utečou na svobodu. Šodijev se koncem loňského roku pořezal ve vazební cele a mimo jiné si uřízl část genitálií. V únoru pak napadl eskortu vězeňské služby a pokusil se ji odzbrojit.