Zaplavená silnice z České Lípy do Litoměřic je opět průjezdná

Stvolínky (Českolipsko) – Silničáři s hasiči celé dopoledne odčerpávali vodu ze zaplavené silnice I/15, která byla mezi Stvolínkami a Sezímkami od pátečního večera neprůjezdná. Plně obnovit provoz se jim podařilo až kolem 14:00. Na frekventovaném tahu z České Lípy na Litoměřice zůstává snížená rychlost a značky upozorňují na zúžení vozovky. Krajnice jsou podmáčené a hrozí, že by se pod nákladními vozy mohly utrhnout, uvedl Jiří Zadák z libereckého Ředitelství silnic a dálnic.

Komunikace byla pro dopravu uzavřena od pátečního večera, kdy silnici zaplavila voda a bahno z polí v některých místech až do výše jednoho metru. Voda pronikla i do sklepů v nedalekých domech, odkud ji odčerpávali hasiči. Silničáři spolu s hasiči odčerpávali vodu ze silnice po celé dnešní dopoledne. V Sezímkách se záplavy na I/15 opakují při jarním tání téměř každý rok.

Vodu z tajícího sněhu odčerpávali hasiči i na dalších místech Českolipska. Jen za sobotu a neděli vyjížděli k osmi případům, uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Iva Michalíčková. Už v pátek čerpali vodu ve Stvolínkách, v sobotu odčerpávali vodu ze zaplaveného suterénu zázemí fotbalového hřiště v Kamenickém Šenově. V neděli hasiči vyjížděli k dalšímu čerpání do Nového Boru, Kamenického Šenova a Žandova.