SÚKL v kampani varuje před padělky léků na internetu

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v kampani s názvem Nebezpečné léky varuje před padělky a nelegálními přípravky, na něž mohou lidé narazit při nákupu na internetu. Jen loni zachytil ústav přes 2000 padělaných léků, některé z nich dokonce mohly být pro lidi velmi nebezpečné. Nejčastěji se přes internet nabízejí nelegální přípravky slibující změnu životního stylu - na podporu erekce, anabolika a léky na hubnutí. Kampaň startuje dnes odbornou konferencí v Senátu „Léky, věc veřejná: Hrozba padělků“. Ode dneška jsou také přístupné webové stránky kampaně.

Nové hity nelegálních webových prodejů – léky na bolest, infekce, k zastavení růstu nádorových buněk nebo proti psychickým problémům. Sehnat už se dá téměř vše. Černému trhu vevodí nabídka léků na hubnutí, anabolik nebo preparátů na erekci. „Narůstá nám počet nelegálních nebo padělaných léků skrz internet. Ročně řešíme přes 100 případů,“ dokládá šéf SÚKL Martin Beneš. Takové léky jsou přitom v Česku buď přímo zakázané, nebo se vydávají jen na lékařský předpis. Pro ten si ale pacienti jít nechtějí a často raději hazardují s vlastním zdravím. Například u léků na erekci riskují srdeční problémy a kolaps organismu. Novou skupinou, na níž se padělatelé zaměřují, jsou léky biotechnologické.

Jaroslava Doležalová ze SÚKL:

„V současné době lze říci, že v Evropě v nelegální síti, tedy mimo schválené internetové lékárny, dostanete, objednáte-li si dva léky, jeden padělek nebo nelegální přípravek. Rozdíl mezi padělkem a nelegálním přípravkem je v tom, že zatímco padělek napodobuje originální léčivo, nelegální přípravek si na nic nehraje a vydává se pod vlastním názvem a nic nenapodobuje.“

Motivace pro spotřebitele při rozhodování se pro nákup padělků přes internet bývá pohledem Doležalové dvojí: „Jak snadnější a rychlejší dostupnost léku, tak také jeho nižší cena.“ SÚKL spolupracuje při dozoru nad nelegálním zacházením s léčivými přípravky s celní správou, policií, Českou obchodní inspekcí, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a živnostenskými úřady a také s řadou zahraničních institucí.

Expertka na problematiku léčiv Hana Kubíčková upozorňuje, že padělky léků na předpis v sobě nesou závažná zdravotní rizika. Nebezpečí tkví nejen v nesprávném užití přípravku, ale také v tom, že u padělků není garantováno množství a kvalita účinné látky. „V prvním případě nemá pacient jistotu, zda nemá další přidružené choroby, které v interakci s daným lékem mohou působit vážné potíže… V druhém případě mohou mít některé léky více účinné látky a může dojít k předávkování, některé léky jí mají naopak málo nebo vůbec žádnou a efekt se vůbec nedostaví,“ míní Hana Kubíčková.

Za falešné léky by měly padat i přísné tresty

Prodej nelegálních léků je v Česku trestán mírně, převážně pokutami. Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo novelu, podle které by výrobci nelegálních léků mohli dostat až 5 a prodejci až 1 rok vězení. Podobné trestné činy má ve své legislativě i 18 evropských států. Novela ale sněmovnou projde nejdřív po volbách. Do té doby SÚKL sází na novou informační kampaň. Stála 5 milionů korun a kromě videospotů přinese informace hlavně na stránkách nebezpecneleky.cz.