ČSSD znovu kritizovala Topolánka, LUI zveřejnil nesestříhané video

Praha - Sociální demokraté na tiskové konferenci znovu kritizovali předsedu ODS Mirka Topolánka za výroky, které zazněly během focení na obálku gay magazínu LUI. Jiří Paroubek připomněl i některé starší výroky, kterými lídr ODS vyvolal vlnu pobouření, např. Es kommt der Tag nebo Noc dlouhých nožů. „On je zjevně fascinován nejtemnějšími obdobími evropské historie, to je velmi smutné a já mohu připojit jen slovo bohužel,“ podotkl Paroubek.

Na brífinku vystoupil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, právě v Jihomoravském kraji totiž Topolánek kandiduje v květnových volbách do sněmovny. Haškovi vadily zejména výroky o církvi, hejtman ve své kritice zašel až k příchodu Cyrila a Mětoděje, připomněl také, že se Topolánek loni zúčastnil slavnostní akce uspořádané při příležitosti návštěvy papeže v Česku. „Cpal se na takové akce, jako bylo setkání s Benediktem XVI. čistě z pokryteckých důvodů kvůli kampani ODS,“ domnívá se Hašek. Na závěr svého vystoupení zopakoval, že by se měl Topolánek omluvit a v české politice skončit.

Výroky byly vytržené z kontextu

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Na obhajobu Mirka Topolánka vystoupil šéfredaktor magazínu LUI Jakub Starý. Zveřejněné video, ze kterého se výroky dostaly do médií, totiž neobsahuje ty části, kde Mirek Topolánek hovoří o svých liberálních postojích. Magazín prý oslovil více politiků, ovšem pouze Topolánek s focením souhlasil. Podle Starého navíc během focení mile překvapil svými postoji k minoritám. „Současně je mou povinností uvést, že ony hojně diskutované věty, které pan Topolánek vyřkl, byly skutečně vyřčeny s dobrým záměrem a ve výsledku vytrženy z kontextu,“ uvedl Starý na webu magazínu LUI. Ten proto zveřejnil nesestříhané video z focení.

Na nesestříhaný rozhovor s Mirkem Topolánkem se podívejte zde.

Starý také na webu vysvětluje, že se mělo video z focení objevit pouze na webu Stream.cz, kde má magazín LUI svůj kanál. Tam navíc měly být zveřejněny jen záběry z focení bez rozhovoru, ten měl být překrytý hudbou. 

Topolánka už se v sobotu zastal ministr dopravy Gustav Slamečka, o kterém Topolánek na videu také mluví. Slamečka prý ví, že není předseda ODS antisemita ani homofob a nemá se mu prý za co omlouvat. Výroky naopak pobouřily premiéra Jana Fischera, který s Topolánkem omezí komunikaci na pracovní minimum. Topolánek si také vysloužil ostrou kritiku nejen svých volebních protivníků, ale i některých spolustraníků.