Janáčková: Odsuzuji jakýkoliv projev extremismu

Praha - Podle obyvatel osady Bedřiška, v němž došlo před pár dny k dalšímu žhářskému útoku na Romy, rozpoutala protiromské nálady Liana Janáčková, kontroverzní senátorka a starostka ostravského obvodu. Janáčková naznačila, že za útokem mohli stát sami Romové. Senátorka se za rasistku ale nepovažuje a extremismus jako takový odmítá. Romskou otázku řeší v ostravském obvodě stěhováním menšiny právě do Bedřišky. Kvůli kontroverzním výrokům jí hrozilo trestní stíhání, senátoři se jí však zastali. Nedávno zrušila školu pro romské děti. Janáčková se sama stala terčem útoků Romů. Vykradli jí chalupu a pravděpodobně i rodinný dům.

Ve svém prohlášení k útoku v Bedřišce Janáčková uvedla, že za ním mohli stát sami Romové. „Mám indicie od občanů Bedřišky, že si to myslí,“ podotkla Janáčková. Důkazy zatím neexistují, ale policie tuto možnost nyní prošetřuje.

Janáčková se stará o romské etnikum ve svém obvodu již dvacet let. „Zřejmě se už nezbavím nálepky, že jsem rasistka,“ řekla senátorka. Sama si to o sobě ale nemyslí, některé své výroky považuje za prosté „prasknutí nervů“. V Česku podle ní nejsou všichni rasisté, situace je nadmíru medializovaná.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Liana Janáčková:

„Nevím, jak romskou otázku řešit, když oni své vlastní domy devastují a my z městského rozpočtu vyhazujeme statisíce na jejich opravu.“


Romové musí podle Janáčkové sami chtít zlepšení. „Kdyby sami přišli s tím, že chtějí v Bedřišce nějakou aktivitu, jsme připraveni je poslouchat,“ konstatovala starostka. Sama se stala terčem útoku Romů, když jí v Jeseníkách vykradli chalupu. Vloni byl vykraden i její rodinný dům – i zde je silné podezření na Romy.

Vzdělaní Romové podle Janáčkové samozřejmě existují. „Jsou rodiny, kterých si v našem obvodu nesmírně vážím,“ podotkla senátorka. Ti si pomohou sami – přizpůsobí se většinové společnosti. Většina to ale slušným a příkladným Romům kazí.

Vstupovat do politické strany již Janáčková nehodlá

Janáčková prošla Občanskou demokratickou stranou a nedávno odešla ze strany Svobodných demokratů. „Ze vstupování do stran jsem vyléčená,“ prohlásila senátorka. Chce být i nadále bezpartijní, protože tak má volnější ruce pro rozhodování. Přiklání se ovšem k pravici a je v klubu ODS. „Pokud by se mi podařilo obhájit volby na podzim do Senátu, i poté budu směřovat do pravicového klubu,“ dodala Janáčková.

Romové
Zdroj: ČT24