Tuberou loni onemocnělo přes šest set lidí, skoro 40 zemřelo

Praha - Podle předběžných údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky loni onemocnělo 652 lidí tuberkulózou, z toho bylo 550 případů tuberkulózy plic a 38 lidí zemřelo. Oproti roku 2008 je to pokles oněmocnění o víc než dvě stovky případů. Zítřejší den, 24. březen, je Světovým dnem tuberkulózy.

Tuberkulóza (TBC) je bakteriemi vyvolané infekční onemocnění. Nejčastěji, v 85 procentech případů, postihuje dýchací cesty. Napadá však například i místní uzliny, klouby, kosti, močopohlavní trakt, kůži či mozkové pleny.

Proti tuberkulóze se v ČR povinně očkují novorozenci od čtvrtého dne do šestého týdne. Vojtěch Thon za Českou společnost alergologie a klinické imunologie upozornil, že rodiče mají právo předem požádat, aby novorozenec nebyl očkován proti tuberkulóze v porodnici, ale až od sedmého do 12. měsíce věku. Předejde se tím možným komplikacím po aplikaci živé vakcíny. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Hana Cabrnochová se naopak domnívá, že vakcína proti tuberkulóze by se měla naopak aplikovat co nejdříve, ale pouze vybraným novorozencům z rizikových skupin. Jsou jimi hlavně děti cizinců z lokalit se zvýšeným výskytem tuberkulózy. V ČR je nejnižší výskyt dětské tuberkulózy v Evropě.

Nejvíc nemocných tuberkulózou bylo loni hlášeno v Praze, ve Středočeském a Plzeňském kraji. Z nově zjištěných případů v ČR je asi pětina objevena u cizinců. Loni byla tuberkulóza zjištěna u 128 cizinců, předloni u 176.

Dříve se děti přeočkovávaly ještě v 11 letech, loňská vyhláška však přeočkování zrušila. Od ledna 2010 přeočkování hradí zdravotní pojišťovny na požádání rodičů. Odborná pneumologická společnost pochybuje o správnosti zrušení tohoto přeočkování.

Tuberkulóza propukne, když má člověk oslabený organismus

Je to choroba, kterou si většinou každý v sobě nese celoživotně jako infekci, a v případě, že se organismus oslabí, tuberkulóza vzplane z podoby infekce do propuknutí nemoci. „Každý by teoreticky tuberkulózu mohl dostat, naštěstí z těch infikovaných onemocní během svého života asi jenom deset procent,“ vysvětlil přednosta 1. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Jiří Homolka. „Tuberkulóza se léčí od doby objevu antituberkulotik kombinací léků a léčí se dlouhodobě, na rozdíl třeba od zápalu plic, kde se člověk vyléčí, když mu dáte antibiotikum, v horizontu týdne. Pacient s tuberkulózou se musí léčit až šest měsíců,“ dodal Homolka.

Od objevu původce tuberkulózy uplyne letos 128 let, ale i přesto zůstává toto onemocnění nadále celosvětovým problémem. Tuberkulózou je nakažena třetina lidstva. Každý rok na celém světě onemocní touto chorobou téměř devět milionů lidí. Každou vteřinu se infikuje tuberkulózou jeden člověk. Jen v roce 2008 na tuberkulózu zemřelo 1,8 milionu lidí. Nejvíce lidí s tuberkulózou je v subsaharské Africe, Indii, jihovýchodní Asii či Indonésii, evidují tam více než 100 případů na 100.000 lidí. Ve východní Evropě to je 50 případů na stejný počet obyvatel.

Vydáno pod