Zelení přestávají podporovat vládu, Kocáb s rezignací vyčkává

Praha - Strana zelených už nebude podporovat úřednickou vládu Jana Fischera a vyzvala ministra pro lidská práva Michaela Kocába, kterého do kabinetu nominovala, aby rezignoval. Předseda strany Ondřej Liška rozhodnutí zdůvodnil tím, že zelení vládu nemohou dál podporovat kvůli postoji kabinetu k ochraně životního prostředí. Kocáb vzal rozhodnutí vedení zelených na vědomí a respektuje ho. Odejde ale pouze za předpokladu, že tím nerozpoutá vládní krizi. Ta by podle něj mohla vzniknout kvůli dění uvnitř ODS, a tak čekal, jak dopadne dnešní jednání grémia ODS. Večer oznámil, že své stanovisko oznámí zítra.

„Jsem připraven demisi podat, ale loajalita nezbavuje odpovědnosti vůči vládě, jejímž členem jsem. Rezignovat budu pouze za předpokladu, že tím nerozpoutám vládní krizi,“ upřesnil ministr v tiskovém prohlášení. Obavu o stabilitu kabinetu měl prý kvůli dění uvnitř ODS, která řešila, zda má v jejím čele dále stát Mirek Topolánek.

Premiér Jan Fischer označil Kocábovu reakci za velmi zralou, za velmi lidsky i politicky konzistentní. Kocáb podle premiéra s vládou vždy velmi dobře souzněl a žil, staral se dobře o svou agendu. Zejména ocenil jeho boj s extremismem. „Rád bych pevně věřil, že v té spolupráci budeme pokračovat, jeho postoje si velmi vážím jako postoje velmi zralého,“ řekl Fischer. Kocábovu nabídku rezignace už jednou nepřijal. Před dvěma týdny ji dostal kvůli spekulacím tisku o milostné aféře ministra s mluvčí Lejlou Abbasovou.

Zelení nesouhlasí s degradací ministerstva životního prostředí

Posledním podnětem k odchodu z vlády bylo podle Lišky to, že premiér Jan Fischer v neděli postavil do čela ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu nominovaného za ČSSD. „Za posledních 20 let se ministerstvo životního prostředí stalo respektovaným partnerem všech resortů. Premiér svým krokem těchto 20 let znehodnotil,“ řekl předseda zelených. Fischer rozhodnutí zelených lituje, k odchodu z vlády nevidí žádný racionální důvod.

Pokud Kocáb vládu opustí, budou ji tvořit pouze ministři navržení ODS a ČSSD. Podle Lišky jde nyní už jen o loutkovou vládu řízenou předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. Vláda podle zelených už dříve učinila několik kroků směřujících proti ochraně životního prostředí. Liška jmenoval stažení horního zákona ze sněmovny, nátlak na ministerstvo životního prostředí ve sporu o modernizaci elektrárny Prunéřov a tolerování neprůhledných tendrů Lesů ČR. Kvůli modernizaci Prunéřova odstoupil minulý týden ministr životního prostředí za zelené Jan Dusík.

ODS žádá schůzku s Fischerem, hrozí prý vládní krize

Vedení ODS večer vyzvalo premiéra Jana Fischera k jednání a dodržení dohod o obsazení funkcí v jeho úřednické vládě. Pokud zástupci Strany zelených opustí vládu kvůli sporům o novém ministrovi životního prostředí, hrozí prý vládní krize. ODS v takovém případě hodlá navrhnout do vlády své kandidáty, aby v ní zástupci ČSSD neměli většinu.  

Občanští demokraté pokládají podobně jako zelení Šebestovo nové pověření za zpochybnění dohody o úřednické vládě a důvěry, kterou původnímu půdorysu dohody politických stran vyslovila sněmovna. Vedení ODS podle svého prohlášení nadále respektuje, že nominace ministra životního prostředí náleží zeleným a že jejich reakce na rozhodnutí premiéra, které vychází vstříc ČSSD, může vyvolat vážnou vládní krizi s ekonomickými důsledky.