Kampaň Věcí veřejných zaplatí podnikatelé, dají 10 milionů korun

Praha - Předvolební kampaň strany Věci veřejné zaplatí čtveřice soukromníků sdružených v Klubu angažovaných podnikatelů (KAP). Vít Bárta, Kamil Jankovský, Michal Babák a Lukáš Semerák dnes novinářům řekli, že darují straně vedené Radkem Johnem deset milionů korun, každý přispěje částkou 2,5 milionu. Tři dárci budou také za stranu kandidovat ve volbách do sněmovny. Pokud uspějí, chtějí své platy zákonodárců darovat nadaci Archa Chantal, kterou založila herečka Chantal Poullainová.

Klub angažovaných podnikatelů oznámil spolupráci s Věcmi veřejnými již na konci srpna loňského roku. Transparentní sponzoring politických stran by podle Bárty měl zabránit spekulacím o neprůhledném propojení politiků s podnikateli. Do Poslanecké sněmovny za Věci veřejné kandidují Babák v Jihomoravském kraji a Bárta s Jankovským v Praze. Jejich kandidaturu musí ještě potvrdit konference Věcí veřejných, která se uskuteční 11. dubna v Brně. Členové strany na ní budou hlasovat, zda souhlasí s účastí lidí spojených s byznysem na kandidátních listinách.

S nápadem darovat platy nadaci přišel Babák, který je několik let předsedou dozorčí rady Archy Chantal. Babák dnes zdůraznil, že členové KAP nechtějí politiku dělat kvůli zisku. Pokud by se do sněmovny dostali, věnují nadaci asi devět milionů korun, což je částka, kterou dohromady dají tři poslanecké platy za čtyřleté volební období. „Za takovou nabídku jsem ráda. Ale zároveň ji považuji za logickou. Poslanecké platy patří státu, a tedy i nám. Proto považuji za správné, že je dostane naše nadace,“ řekla Poullainová. Nadace se zaměřuje na práci s dětskými pacienty. Opravami a nákupem vybavení léčebných zařízení se snaží dětem zpříjemnit pobyt v nemocnicích. Podporuje také rozvoj vzájemné spolupráce zdravotníků, dětí, rodičů a veřejnosti.

Vít Bárta je generální ředitel bezpečnostní agentury ABL, Kamil Jankovský má podíl ve firmě Phar Service. Lukáš Semerák spoluvlastní developerskou společnost S.P.I. Holdings a Michal Babák je majitelem daňové a účetní poradenské firmy MxB. Média v minulosti upozornila na to, že jedna z dceřiných firem agentury ABL získala v Praze 1 zakázku od magistrátu na správu památek. Bárta však svůj vliv na rozhodování magistrátu odmítl.