Státní maturity si mohou školy vyzkoušet při velké generálce

Praha – Střední školy se nemusejí povinně zúčastnit říjnové maturitní generálky. Záleží na rozhodnutí ředitelů, jestli se k ní přihlásí nebo ne. Pokud ale budou chtít novou podobu maturit vyzkoušet, bude pro studenty povinná. Týkat se bude pouze písemných částí. Na rozhodnutí, jestli se zúčastní maturitní zkoušky nanečisto, mají ředitelé 1300 středních škol čas do 14. května.

Některé školy se k maturitě hlásí již nyní. „Chceme si vyzkoušet logistiku a myslím si, že je vhodné i pro žáky, aby si vyzkoušeli, jak ten systém bude vypadat,“ vysvětluje ředitelka gymnázia Renata Schejbalová. Většina ostatních škol zatím váhá, a to hlavně kvůli zkušenostem z minulosti, kdy se start nových maturit několikrát odkládal. Další ještě vyčkávají kvůli blížícím se volbám.

Řadě učitelů i ředitelů se nelíbí ani systém školení, který je má na nové maturity připravit. Petici proti němu dosud podepsalo 165 škol. „Již loni jsme se připravovali a pak jsme museli veškerou přípravu zrušit,“ upozorňuje ředitel pražské střední stavební školy Stanislav Červený. Tento týden budou o maturitách a školení jednat s odbory na celorepublikové konferenci.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Maturitní generálka bude stát 140 milionů

Pokud se ředitelé rozhodnou pro generálku maturity, čekají budoucí maturanty dvě povinné zkoušky. Jedna z češtiny a druhá z matematiky nebo některého z pěti cizích jazyků. Z těchto předmětů mohou skládat i třetí, ale už nepovinnou zkoušku. Maturitní generálka se nebude týkat ústních zkoušek, budou v nich didaktické testy a v případě českého a cizího jazyka písemné práce. Na samotných studentech pak bude, aby si zvolili buď nižší, nebo vyšší náročnost zkoušek.

Generálka má stát 140 milionů korun, 60 z nich půjde na odměny učitelům. Ti budou hodnotit písemné práce, testy pošlou ke zpracování elektronicky do centra pro reformu maturit. Výsledky maturitní generálky se studenti dozvědí 3. listopadu, do 15. listopadu pak budou muset podat přihlášky k ostrým maturitám, které začnou ve druhé polovině dubna 2011.