Ministerstvo životního prostředí podpořilo rozšíření D1

Praha – Cesta z Prahy až do Brna po šestipruhové dálnici je zase o něco blíž. Podle údajů z informačního systému EIA souhlasí ministerstvo životního prostředí s rozšířením dálnice D1 v úseku Mirošovice–Kývalka. Ředitelství silnic a dálnic, které má stavbu na starost, tak může pokračovat s přípravami. Nyní bude muset získat územní rozhodnutí, vykoupit pozemky a dostat stavební povolení. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové tak budou moci samotné práce na rozšíření vozovky začít až za několik let.

Oba jízdní pásy by se pro přidání dodatečného pruhu měly rozšířit zhruba o čtyři metry, takže by měl být každý pás široký 14,5 metru. Součástí stavby má být také úprava mimoúrovňových křižovatek, změnit by se měla také podoba odpočívek.

S nápadem na rozšíření dálnice ze čtyř na šest pruhů přišlo ministerstvo dopravy v roce 2005. Tehdejší ministr Milan Šimonovský hovořil o dokončení stavby v letošním roce.

Letos ale zřejmě začne generální rekonstrukce dálnice, během níž zatím zůstane počet pruhů zachován. Každý jízdní pás se rozšíří o 75 centimetrů.