Rektor brněnské univerzity: Vysvětlení exděkana bylo nedostatečné

Brno – Masarykova univerzita v Brně v těchto dnech řeší případ plagiování dvou knih zdejšího děkana Ekonomicko-správní fakulty Martina Svobody. Podle zatím nepotvrzených informací měl děkan opsat výraznou část ze dvou odborných publikací německých ekonomů. Rektor univerzity Petr Fiala si v úterý pozval docenta k soukromému rozhovoru a shledal jeho vysvětlení nedostatečným. Krátce nato Svoboda rezignoval na svou funkci. Míra opsání byla podle rektora i svědků ze strany studentů velmi vysoká a evidentní. Svoboda se brání, neboť je prý spoluautorem německých knih. Za Svobodu se postavil spoluautor inkriminované knihy, ekonom Christian Röhl.  Případ projedná zvláštní komise.

„Já považuji ta obvinění za natolik závažná a jeho vysvětlení za natolik nedostatečné, že jsem považoval za nutné tu žádost vůči němu vznést,“ uvedl pro ČT rektor Masarykovy univerzity. Svoboda se bránil tvrzením, že na německých knihách spolupracoval a kolegové ho jen neuvedli v tiráži. „Ta obhajoba pana děkana směřovala k tomu, že je spoluautorem děl, u nichž ale není jako autor uveden. Já nemám možnost ověřit, zda to je, či není pravda. I kdyby ale byl spoluautor, tak to, že tam není uveden, je velmi zvláštní,“ vysvětlil Fiala.

Obvinění z plagiátorství zaznělo v pondělí na zasedání fakultního akademického senátu. Na událost upozornil studentský portál Lemur-mu.cz. Podle člena senátu Zdeňka Ručky jsou Svobodova díla Jak investovat aneb Anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy téměř doslovným překladem z německého originálu Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage od autorů Christiana Röhla a Wernera Heussingera.

Rozhovor s Petrem Fialou (zdroj: ČT24)

Rektor univerzity Petr Fiala:

„Nechci předjímat rozhodnutí komise. Já chci jenom říci, že od chvíle, kdy jsem se dozvěděl o tomto pochybení, neuběhlo ani 24 hodin a pan děkan už nebyl ve své funkci. Stejně tak jsem během 24 hodin s touto kauzou seznámil veřejnost. Podobně transparentně a rychle chceme postupovat i při tom dalším prošetřování.“

Svoboda byl v čele fakulty od roku 2008 a je docentem na katedře financí. V odborné práci se věnuje například finančním trhům, osobním financím, cenným papírům a investování. V oficiálním seznamu publikovaných článků, monografií a dalších textů má několik stovek položek.

Spoluautor knihy je překvapen a Svobody se zastal

Za Svobodu se dnes postavil spoluautor knihy, kterou Svoboda podle kritiků opsal. Podle ekonoma Christiana Röhla se Svoboda na knize podílel. V Německu dílo vyšlo pod jménem spoluautorů Röhla a Wernera Heussingera, v Česku pod Svobodovým jménem. Röhla celá situace překvapila. „To, že jeho jméno nebylo uvedeno v Německu na titulu knihy, ale pouze jméno kolegy Heussingera a moje, a naopak naše jména nejsou uvedena u českých titulů, nýbrž jen jeho jméno, odpovídá naší interní dohodě,“ řekl Röhl německé redakci Českého rozhlasu 7 - Radiu Praha.

„Pokud taková dohoda existovala, tak to pouze potvrzuje skutečnost, že byly uplatněny postupy, které nejsou při publikování vědeckých a odborných prací obvyklé,“ uvedla ale Masarykova univerzita. Vykazování jednoho textu pod různými jmény je podle stanoviska problematické. Evidentně došlo k pochybení při vykazování publikací, tvrdí univerzita.

Podle Röhla je nařčení Svobody z plagiátorství zcela neopodstatněné. „Nejvýznamnějším přínosem pana Svobody byly vědecké poznatky, které jsou v knize obsaženy. Všechny ty základní propočty a interpretace - to vše pochází od pana Svobody,“ uvedl Röhl.

Masarykova univerzita
Zdroj: ČT24