Nejvyšší soud zamítl dovolání Bohumíra Ďurička

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička, který byl za vraždu Václava Kočky mladšího odsouzen k 12,5 roku vězení. Ďuričkovi už tak zbývá jen možnost podat ústavní stížnost a jeho advokát Jan Červenka po verdiktu uvedl, že této možnosti využijí. Červenka v dovolání navrhoval Nejvyššímu soudu, aby zrušil předchozí verdikty a nařídil prvoinstančnímu senátu případ znovu projednat. Argumentoval přitom tím, že Ďuričko střelbou pouze odvracel útok a šlo tak o nutnou obranu. Ďuričko nadále trvá na tom, že nešlo o úkladnou vraždu.

Josef Lžičař, který zastupuje pozůstalé po zavražděném Václavu Kočkovi, už v úterý uvedl, že by ho jakékoliv jiné rozhodnutí Nejvyššího soudu překvapilo. Zároveň poukázal na to, že v dovolacím řízení před NS už pozůstalí nemají práva účastníků řízení.   

Tragická událost se stala předloni 9. října pozdě večer v pražské restauraci Monarch, kde předseda ČSSD Jiří Paroubek křtil novou knihu a při té příležitosti měl i autogramiádu. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší podle pravomocného verdiktu hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak podle soudů vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.   

Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení - do věznice se zvýšenou ostrahou. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má podle pravomocného rozsudku zaplatit odškodné.