Kauza evropských dotací má dalšího viníka

Plzeň – Vyšetřovatelé z protikorupčního oddělení policie obvinili ženu, která měla v souvislosti s podezřelým udělováním dotací na jihozápadě Čech zfalšovat dokument ministerstva kultury. Žena prý zpracovala padělané potvrzení ministerstva o tom, že některé z exponátů Regionálního technického muzea v Plzni byly prohlášeny za kulturní památku. Daný dokument měl být jedním z podkladů k žádosti o 120 milionů korun. Protikorupční útvar již vyzval ministerstvo k tomu, aby na ženu podalo trestní oznámení. Žena je obviněná ze tří trestných činů. V případě odsouzení jí hrozí až 10 let vězení.

Žena čelí obvinění z padělání a pozměnění veřejné listiny, dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropských společenství ve stádiu pokusu. Prozatím je stíhána na svobodě. Celá kauza souvisí s obviněním šéfa úřadu regionální rady Jiřího Trnky a šéfa hodnotitelů Aleše Půlpytla. Tito manažeři jsou obvinění z manipulací s dotacemi, v rámci kterých úřad rozděloval necelé 4 miliardy korun.

Politici nevylučují, že tzv. pátou výzvu, tedy zatím poslední kolo rozdělování evropských regionálních dotací v jižních a západních Čechách, raději vypíší znovu. Jenže s výsledky páté výzvy už úspěšní žadatelé počítali. Platí třeba projektantům nebo bankám, které by peníze zpětně požadovaly. „Já si myslím, že by to mohly být až stovky milionů korun,“ odhaduje jednatel firmy G-Project Jan Šmídmayer. Policie prošetřuje jak úspěšné, tak i zamítnuté projekty. 

Telefonát Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Systém rozdělování dotací kritizovali starostové

Proti systému rozdělování evropských regionálních dotací už před rokem a půl vystoupila padesátka jihočeských starostů. Současný systém je podle nich extrémně špatný. Chtějí razantní změny. „Ten systém je složitý a značně neprůhledný,“ uvádí starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. „Požadujeme, aby došlo ke zjednodušení zadávacích podmínek,“ dodává starosta Kovářova Pavel Hroch.

Jen například základní pravidla ROP Jihozápad mají více než 10 000 stran a k tomu tisíce odkazů. Podle starostů systém nahrává manipulacím. Osud páté výzvy je zatím naprosto nejasný. Ve hře je podle politiků kromě úplného anulování výsledků ještě nahrazení jen části projektů jinými. Práce na řadě staveb už ale měly začít.

Projekty pro regionální dotace
Zdroj: ČT24
Vydáno pod