Kocáb s demisí čeká, chce schůzku premiéra s ODS, ČSSD a SZ

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb zatím z vlády neodejde, i když ho k tomu vyzvala Strana zelených, která ho do úřednického kabinetu nominovala. Ministr se obává, že by jeho demise mohla dále destabilizovat politickou situaci v zemi. O personálních změnách ve vládě by podle něj měla rozhodnout schůzka ODS, ČSSD a zelených s premiérem Janem Fischerem. Takové jednání požaduje i ODS. Fischer se k výzvě zatím nevyjádřil.

Situaci, která nastala poté, co zelení stáhli z vlády svého ministra Jana Dusíka a premiér místo něj do čela resortu postavil ministra zemědělství Jakuba Šebestu (za ČSSD), Kocáb v úterý konzultoval s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, šéfem zelených Ondřejem Liškou i s Fischerem. „Zjistili jsme, že většinový názor považuje za nejvhodnější, aby politické strany, které se podílely na vytvoření úřednické vlády, opět zasedly k jednacímu stolu,“ uvedl Kocáb. Schůzku by prý uvítal, protože by umožnila vrátit se k původním dohodám o úřednické vládě.

Strana zelených se v úterý rozhodla, že přestane podporovat Fischerovu vládu poté, co premiér řízením ministerstva životního prostředí pověřil Šebestu. Kocáb je posledním zástupcem SZ v kabinetu. Premiér vzal podle svého mluvčího rozhodnutí zelených na vědomí, nevidí ale k němu žádný racionální důvod.

Ministr Michael Kocáb:

„Nechci, aby se otázka mé demise stala dalším příspěvkem k destabilizaci politických poměrů v zemi. Takové riziko je nutné všemi dostupnými kroky odvrátit.“

ODS podobně jako zelení pokládá Šebestovo nové pověření za zpochybnění dohody o úřednické vládě a důvěry, kterou původnímu půdorysu dohody politických stran vyslovila sněmovna. Vedení ODS nadále respektuje, že nominace ministra životního prostředí náleží zeleným a že jejich reakce na rozhodnutí premiéra, které vychází vstříc ČSSD, „může vyvolat vážnou vládní krizi“ s ekonomickými důsledky. ODS je připravena navrhnout do vlády své kandidáty, aby v ní zástupci ČSSD neměli většinu.

Jakub Šebesta
Zdroj: ČT24