Pražská zoo čeká na jaře žirafí a gorilí přírůstky

Praha - Hlavní událostí letošní sezony v pražské zoologické zahradě bude zahájení stavby nového pavilonu pro slony a hrochy za 300 milionů korun. Výběh byl plánován už před lety, ale kvůli masivním povodním v roce 2002 byla jeho stavba odsunuta. Zahrada také plánuje pokračování projektu on-line sledování gorilího chovu, projekt vypukne poslední březnový den. Zoo navíc očekává narození další gorily, podle ředitele zahrady Miroslava Bobka by k tomu mohlo dojít už ve druhé polovině dubna. Mládě gorily ale nebude jediným jarním přírůstkem, narodit se mají i malé žirafy nebo mláďata varanů.

Také letos bude pokračovat akce Koruna ze vstupného, ve které zahrada věnuje z každé prodané vstupenky korunu na záchranu ohrožených druhů, letos zoo podpoří ochranu gaviálů v Indii, koňů Převalského v Mongolsku, adaxů a goril v Africe a také vzácného výra filipínského.

Novinkou je pak sběr starých mobilních telefonů v areálu zoo. Zahrada je nechá recyklovat a za to jí firma Rema Systém zaplatí 10 korun za každý telefon. „Peníze věnujeme na podporu strážců národního parku v Kamerunu,“ upřesnil Bobek. Strážci totiž nutně potřebují nakoupit uniformy, boty, foťáky nebo vysílačky. Vybírání starých mobilů začne se zahájením nové sezony 3. dubna a potrvá až do konce letních prázdnin. Pokud se akce vydaří, je zoo s firmou domluvena na prodloužení spolupráce.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

K propagaci letos pražská zoo využije tváře a příběhy svých zvířecích celebrit. Prvními jsou samec želvy sloní Eberhard, orangutaní samec Kama a jeden z hrabáčů kapských. V příštích dnech k nim přibudou například žirafa nebo marabu.

Gorila v pražské zoo
Zdroj: ČT24