Regionální nemocnice mají málo peněz – možná omezí operace

Praha – Regionální nemocnice musí šetřit, což v důsledku znamená omezení zdravotní péče. Za vším je podle Asociace českých a moravských nemocnic inflace a nízké platby od zdravotních pojišťoven. Nemocnice budou přijímat méně pacientů a také se budou muset zredukovat některé operace. Akutní péče by se ale omezení dotknout neměla.

Například pardubická nemocnice chystá posouvání plánovaných operací o týdny až měsíce. „Je možné, že Pardubická krajská nemocnice bude muset omezit některé operace, například totální endoprotézy a některé výkony v oftalmologii,“ uvedla mluvčí Pardubické krajské nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha se může snadno stát, že u neakutních onemocnění se čekací doby na zákroky budou posouvat třeba až na příští rok. Kvůli inflaci a nárůstu cen hospodaří nemocnice s méně penězi. To potvrzuje třeba nemocnice v Plzni. Nemocnice v Ústí nad Labem slibuje, že se lhůty pokusí dodržet, pokud ale bude mít méně prostředků od zdravotních pojišťoven, tak je podle mluvčího nemocnice Jiřího Vondry možné, že se čekací lhůty navýší.

Podle zdravotních pojišťoven ale nemocnice během roku dostanou stejné peníze jako loni a k omezování péče není důvod. „Platby smluvním zařízením budou zhruba ve stejném objemu jako v loňském roce,“ uvedl mluvčí největší české zdravotní pojišťovny VZP Jiří Rod. I mluvčí pojišťovny OZP Mario Böhme slíbil zajistit takové podmínky úhrady, aby nemocnice mohly bez obav poskytovat svoje služby. Víc peněz na úkony by mohla vyřešit změna úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, to ale žádnou nechystá.

Vydáno pod