Fischer žádá ODS a ČSSD o návrhy, jak po odchodu SZ dovládnout

Praha - Premiér Jan Fischer požádal v dopise předsedy ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka o návrhy, jak postupovat poté, co Strana zelených (SZ) přestala jeho kabinet podporovat. Fischer má zájem na takovém společném řešení, které zajistí racionální dokončení funkčního období vlády. Premiér očekává případné návrhy počátkem příštího týdne.

Strana zelených se v úterý rozhodla, že přestane podporovat Fischerovu vládu poté, co premiér po rezignaci Jana Dusíka pověřil řízením ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Podle zelených je to rozhodnutí v intencích rčení „kozel zahradníkem“.

Dusík podal demisi kvůli sporům o podmínky modernizace elektrárny Prunéřov II. SZ se původně na formování přechodného úřednického kabinetu podílela, jejím posledním zástupcem ve vládě je nyní ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Podle zelených by měl rovněž kabinet opustit. Kocáb dnes ale uvedl, že zatím neodejde. Ministr se obává, že by jeho demise mohla dále destabilizovat politickou situaci v zemi. O personálních změnách ve vládě by podle něj měla rozhodnout schůzka ODS, ČSSD a zelených s premiérem. Takové jednání požaduje i ODS.

Topolánek ještě před dnešním Fischerovým prohlášením ČTK řekl, že je připraven s premiérem jednat. K možnosti dohody je ale skeptický. „Po bezprecedentním kroku jmenování Šebesty na post ministra životního prostředí se trochu obávám, po všech těch porušeních dohod, které byly učiněny v úvodu vytváření této překlenovací vlády, jestli takové jednání bude mít smysl,“ uvedl. Po rozhodnutí zelených opustit úřad ministra životního prostředí měla o vedení resortu rozhodnout ODS, míní Topolánek. Občanští demokraté v úterý dali najevo, že jsou připraveni navrhnout do vlády své kandidáty, aby v ní zástupci ČSSD neměli většinu.

Vydáno pod