Advokáti už mají vybraný talár. Obléknou jej příští rok

Praha - Česká advokátní komora dnes představila taláry, které budou muset pravděpodobně od začátku příštího roku její členové u soudu oblékat. Povinnost nosit stavovský oděv bude platit při všech trestních řízeních, před Ústavním soudem, Nejvyšším soudem a Nejvyšším správním soudem. Nošení stejnokrojů pro advokáty zavedla novela, která vstoupila v platnost loni v září. Advokátní komora nyní hledá firmu, která by stejnokroje pro zhruba jedenáct tisíc advokátů co nejlevněji ušila.

Jak uvedl předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň, účelem zavedení talárů v soudních síních je zvýšení důstojnosti. V českých zemích se nosily od roku 1904 do nástupu komunistů k moci a vzniku lidového soudnictví. „Ve většině států Evropské unie se zejména v trestních řízeních a v řízeních před nejvyššími soudy talár nosí,“ dodal Vychopeň.

Advokáti a jejich koncipienti, na které se povinnost vztahuje také, si budou moci vybrat ze dvou variant taláru, obě jsou na pohled stejné - tmavě modré se světle modrými prvky na stojáčku, kravatách a sametových manžetách rukávů. „Modrá barva je tradiční barvou advokacie,“ uvedl předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Zda budou chtít právníci oblékat taláry i při civilním řízení, záleží jen na nich. „Myslím si, že advokátům není právními předpisy bráněno, aby talár nosili v jiných typech řízení. Ale je zapotřebí si uvědomit, že v trestním řízení jde o svobodu člověka a o ukládání trestu. Tam je zvýšený zájem na tom, aby to soudní řízení bylo důstojné a aby ty strany z hlediska jevového vypadaly jako strany procesně rovnoprávné,“ uvedl předseda ČAK.

Podle předběžných kalkulací spotřeby materiálu výrobce bude muset objednat 20 kilometrů příslušné látky. Cena oděvu by se měla pohybovat v řádech tisíců korun, k dispozici budou dva modely.

Talár pro advokáty
Zdroj: ČT24