Útočníci v Bedřišce použili vysoce hořlavé rozpouštědlo

Ostrava - Výsledky policejních expertiz potvrdily, že v zápalné lahvi při útoku na dům Romů v ostravské kolonii Bedřiška byl diethylether, což je vysoce hořlavé rozpouštědlo používané například v laboratořích. Dosud neznámý útočník zápalnou lahev do domu romské rodiny vhodil 14. března. Lahev se ale nerozbila a její obsah nezačal hořet. Podle policie hořící knot uhasila dívka, která v pokoji spala.

„Už dříve jsme vyloučili, že by v lahvi byl benzin či jeho směsi. Specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, nyní potvrdili, že se v ní nacházel diethylether,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská, a potvrdila tak informaci, kterou minulý týden zveřejnila Česká televize. Expertizy zatím neumožnily policistům vyloučit některou z množství vyšetřovacích verzí, ať už jde o mstu, osobní vztahy, náhodný trestný čin nebo rasový útok.

Diethylether (též ether, éter nebo ethoxyethan) je běžným laboratorním rozpouštědlem, používá se často například v nemocnicích a lze jej koupit ve specializovaných obchodech. Za normálních podmínek se jedná o čirou, bezbarvou a extrémně hořlavou kapalinu s nízkým bodem varu a charakteristickou nasládlou vůní.

Vstup Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Tříčlenná rodina, která byla hořlavou lahví napadena, obývá přízemí rodinného domku. V jeho druhé části žije jiná pětičlenná rodina. Podle policie není napadená rodina problémová. Většina Romů žijících v osadě má po útoku strach o svou bezpečnost. V Ostravě žije početná romská komunita. Policie ale Romy varuje, aby se nepouštěli do vlastních akcí, například organizování tzv. domobran. Byly posíleny policejní hlídky a zvýšeny kontroly.

Do Bedřišky přijela starostka Janáčková

Zjistit aktuální situaci v Bedřišce dnes přijela také ostravská starostka a senátorka Liana Janáčková. Setkala se především s Dušanem Podraným, do jehož domku zápalná lahev 14. března vletěla. Starostka minulý týden naznačila, že se rodina chtěla stěhovat do Kanady nebo Anglie, a tak se jí útok hodil jako důkaz o diskriminaci. Dnes o tom s Podraným diskutovala a navzájem si svá stanoviska vyjasnili. Po setkání Podraný prohlásil, že proti starostce nic nemá a ona se mu omluvila.

S obyvateli osady se starostka shodla, že jsou to zejména oni, kdo museí Bedřišku udržovat v pořádku, přislíbila poslání více kontejnerů a místní obyvatelé se snaží odpad, který je všude kolem, postupně uklízet. Zároveň však Janáčková upozornila, že sem bude například neplatiče stěhovat dál, protože jinam je dát nemůže. Bude se jim však snaži více pomáhat. V sobotu by se měli místní obyvatelé sejí a zvolit si své zástupce, kteří za ně budou s radnicí jednat.