Pezoldová neuspěla v restitučním sporu o část Zlaté uličky

Praha - Alžběta Pezoldová z hlubocké větve šlechtického rodu Schwarzenbergů neuspěla ve svém sporu s kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu. Obvodní soud pro Prahu 1 dnes rozhodl, že tři pozemky nedaleko Zlaté uličky v době smrti Adolfa Schwarzenberga již šlechtici nepatřily. Schwarzenberg zemřel v roce 1950, majetek přešel však na stát už v roce 1948. Rozhodnutí není pravomocné, advokát Pezoldové se proti němu odvolá.

Soud navíc vysvětlil, že Alžběta Pezoldová není oprávněna dožadovat se majetku po Adolfu Schwarzenbergovi, protože Nejvyšší soud již potvrdil, že jediným dědicem po něm je Karel Schwarzenberg.

Pezoldová, adoptivní vnučka Adolfa Schwarzenberga, si v Česku dělá nárok na stovky nemovitostí z někdejšího majetku hlubocké větve Schwarzenbergů, jehož hodnotu dnes odborníci odhadují na 40 miliard korun. Soudila se například o zámky v Hluboké nad Vltavou a Českém Krumlově, budovu pivovaru Bohemia Regent v Třeboni a několik domů v Praze na Smíchově.

Soudy její nároky dosud odmítaly vzhledem k tomu, že celý majetek, o nějž Pezoldová usiluje, přešel na stát před 25. únorem 1948. Byl zestátněn na základě zákona Lex Schwarzenberg. Právní zástupce Pezoldové tvrdí, že je tato právní norma v rozporu s ústavou. Podobně jako dnes obvodní soud rozhodl počátkem února Městský soud v Praze. Pravomocně rozhodl, že Schwarzenbergovi v době smrti nepatřily pozemky na Hradčanech u Schwarzenberského a Salmovského paláce.