RPG Industries se stahuje ze sporu se státem v kauze bytů OKD

Praha - Společnost RPG Industries, která prostřednictvím firmy RPG Byty vlastní v Moravskoslezském kraji téměř 45 000 bytů, se stahuje z arbitráže, kterou s ní vede ministerstvo financí. RPG Industries prý nevěří ve spravedlivý proces v České republice. Na tiskové konferenci to dnes řekl právník vlastníka bytů Robert Amsterdam. Společnost bere zpět svou loňskou výpověď závazku předkupního práva nájemníkům. Ministerstvo financí vzalo rozhodnutí na vědomí a je připraveno s RPG dále hledat řešení celého problému.

Své oznámení firma současně předala k rozhodčímu soudu. Jako důvod ke stažení uvedla rozhodnutí přijaté v prosinci 2009 sněmovnou, které údajně ohrožuje právo firmy na spravedlivý proces. „České soudy i česká vláda jsou zjevně a průkazně ovlivněny tímto usnesením, které je podle našeho názoru neústavní,“ řekl právník. Celý spor se tak podle RPG Industries dostává zpět na začátek.

Na loňské rozhodnutí společnosti RPG Industries, která vypověděla smluvní závazek předkupního práva nájemníkům za zvýhodněné ceny, podalo ministerstvo určovací žalobu loni v listopadu. Podle mluvčího RPG Petra Handla zůstává nyní tento závazek v platnosti. „Pro nájemníky se tím ale nic nemění, protože byty nechceme prodávat. Chceme ale vyjasnit, co tento závazek přesně znamená, neboť nás omezuje v jednání s bankami o úvěrech na rozsáhlou rekonstrukci bytového fondu,“ řekl Handl.

Telefonát Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček vnímá krok RPG Industries jako „určité taktizování a snahu vyhnout se riziku vypovězení privatizační smlouvy z roku 2004 ze strany státu“. Sdružení zastupující nájemníky, kteří si chtějí byty koupit, trvá na jejich prodeji za netržní cenu. „RPG získalo před šesti lety obrovský majetek za netržních podmínek s tím, že byty za obdobných podmínek převede na nájemníky, což se dosud nestalo,“ upozornil Macháček. Petici ve sporu kolem předkupního práva podepsalo více než 13.000 nájemníků. V bývalých bytech OKD jich žije přes 100.000.  

Byty v rámci privatizace těžařské firmy OKD získala společnost Karbon Invest v září 2004. Zavázala se je při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty. Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun, protože podle něj porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítala zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa v pátek uvedl, že pokud firma i po poslední upomínce zaplatit odmítne, podá ministerstvo žalobu k rozhodčímu soudu. „Stojíme za smlouvou jako takovou, považujeme ministerstvo financí za partnera, jsme otevření dalšímu jednání a vždy jsme zastávali názor, že nájemníci mají předkupní právo,“ poznamenal Amsterdam.

Situaci s byty oKD kritizuje Zaorálek

Vlastníka moravskoslezských bytů podrobuje kritice hlavně ČSSD a její místopředseda Lubomír Zaorálek. „RPG Industries nepopírá předkupní právo nájemníků, popírá ale téměř vše z toho, co říká Zaorálek,“ uvedl právník. „Jsme odhodláni obrátit se na jakýkoli soud v jakékoli jurisdikci, abychom hájili naše práva a zastavili očerňovací kampaň pana Zaorálka,“ dodal. Představitel sociální demokracie obvinil finančníka Zdeňka Bakalu, spojeného s RPG Industries, z netransparentnosti a současně z toho, že firma připravuje prodej bytů. Petici ve sporu kolem předkupního práva podepsalo více než 13 000 nájemníků OKD. „Naším úmyslem je sejít se s jejich zástupci,“ řekl ke komunikaci s nájemníky právní zástupce RPG Industries.

Vydáno pod