Dohnal si u Ústavního soudu stěžuje na poslance

Brno - Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal ústavní stížnost proti postupu Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru. Domáhá se toho, aby mu sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy. Dohnal se rovněž domáhá zrušení padesátitisícové pokuty, kterou mu letos v únoru uložil sněmovní kontrolní výbor.

Dohnal je v poslední době pod stálým tlakem poslanců. Ve stížnosti žádá, aby Ústavní soud vydal nález, jímž by Poslanecké sněmovně i kontrolnímu výboru uložil povinnost zdržet se dalších zásahů v podobě pokut a pohrůžek. Nelze předjímat, za jak dlouho Ústavní soud rozhodne. Pokutu 50 tisíc korun uložil kontrolní výbor Dohnalovi podle zákona o státní kontrole z roku 1991. Dohnal ale tvrdí, že podle tohoto zákona poslanci danou pravomoc nemají.

Spor mezi poslanci a šéfem NKÚ se táhne už asi rok od okamžiku, kdy kolegium úřadu upozornilo na údajné plýtvání penězi, kterého se prý prezident dopustil. Poslanci se po upozornění kolegia rozhodli hospodaření NKÚ zkontrolovat, Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad.

Ústavní soud řeší zároveň druhou věc kolem Dohnala

Ústavní soud v těchto dnech začíná projednávat také další podnět týkající se Dohnalova úřadu. Nejvyšší soud podal návrh na zrušení části zákona o NKÚ, podle níž právě Nejvyššímu soudu přísluší zabývat se odvoláními proti rozhodnutím kárné komory NKÚ. Podle návrhu je tato úprava nekoncepční a neústavní, mimo jiné proto, že Nejvyšší soud má zastoupení už v kárné komoře NKÚ.

Kárná komora NKÚ loni v červenci zprostila obvinění všech 12 členů kolegia NKÚ, kteří čelili kárné žalobě. Jednali sice údajně v rozporu se zákonem o NKÚ, když schválili usnesení obsahující neobjektivní informace, ale podle komory nešlo o závažné pochybení. Kárné řízení tehdy navrhl Dohnal. Bránil se tak nařčení z nesrovnalostí v hospodaření úřadu.

Členové kolegia se proti rozhodnutí kárné komory odvolali i přesto, že výsledek byl pro ně příznivý. Domnívali se, že na nich nadále ulpívá stín obvinění z neobjektivnosti. V kárné komoře tehdy zasedli soudci Nejvyššího soudu Pavel Kučera a Karel Hasch. Proto Nejvyššímu soudu připadá nesprávné, aby nyní, v druhém stupni, řešil odvolání jeho kárný senát.

Vydáno pod