Topolánek odstoupil z kandidátky, volebním lídrem bude Nečas

Praha - Výkonná rada ODS odhlasovala výzvu, aby Mirek Topolánek odstoupil z čela volební kandidátky v Jihomoravském kraji. Topolánek výzvu vyslyšel a zároveň odstoupil i z pozice celostátního volebního lídra - tuto pozici převezme místopředseda strany Petr Nečas. Předseda ODS na brífinku zdůraznil, že neodstupuje kvůli překrouceným mediálním výrokům, ale proto, aby občanští demokraté vyhráli volby. Topolánek sice odstoupit nemusel, dnešní výzva ale prý byla tak masivní, že se nedala nerespektovat. Podle neoficiálních informací pro jeho odchod z kandidátky hlasovalo 37 z 45 přítomných. Výkonná rada odhlasovala i výzvu, aby Topolánek zvážil setrvání v čele ODS. Ten na brífinku uvedl, že tuto výzvu zváží, jde mu prý ale především o stabilitu fungování strany a kontinuitu, což prý členové rady respektovali.

„Žádný konkrétní časový termín (Topolánkova odchodu) nebyl stanoven,“ uvedl Petr Nečas v Událostech, komentářích k předsedově možnému odchodu. „Naše politická strana má třicet tisíc členů, máme své povinnosti ve volební kampani, to není jako vylétnout z holubníku,“ vysvětloval Nečas důvod, proč Topolánek předsednickou funkci nesložil okamžitě.

Sám Topolánek na tiskové konferenci upozornil, že dvoukolejnost ve vedení ODS není dlouhodobě snesitelná. Pražská ODS vedená Pavlem Bémem jej zároveň vyzvala, aby se svého postu předsedy vzdal ještě před volbami. Zatím tedy není jasné, zda Topolánek ve funkci šéfa ODS setrvá až do kongresu, který je zatím plánovaný na listopad. Že by Topolánek měl z čela strany odejít „v dohledné době“, soudí i Ivan Langer nebo Miroslava Němcová. Podle ní je v tuto chvíli pro politické soupeře „snadným cílem“.

Nečas: Jsem připraven být premiérem

Nový volební lídr ODS Petr Nečas je v případě výhry voleb připravený stát se i předsedou vlády. „Pozice celostátního volebního lídra je samozřejmě spojena s pozicí kandidáta na premiéra a takto je vnímána i veřejností i ODS. Pokud jsem přistoupil k výzvě stát se celostátním volebním lídrem, tak i s touto konkrétní konotací. Ano, jsem připraven,“ uvedl Nečas.

Nečas o horkém dni ODS:

„To, co je teď pro nás důležité, je koncentrovat se na předvolební kampaň. Tento příběh pro nás dnešním večerem končí. Chceme se orientovat na představení našeho programu, na oslovení a mobilizaci pravicových voličů. ODS dnes opět zvedla hlavu.“

Topolánka na jižní Moravě vystřídá Václav Menc

Podle neoficiálních informací pro Topolánkův odchod z jihomoravské kandidátky hlasovalo 37 z 45 přítomných. Po jeho odstoupení se další členové kandidátky pravděpodobně posunou o jedno místo nahoru, novým lídrem tak bude poslanec Václav Mencl, který ODS vedl na jihu Moravy do voleb už před čtyřmi lety. Nečas podle vyjádření pro ČT24 žádné další změny na kandidátkách neočekává, pokud nebudou vyžádány regiony.

Topolánek se teď jako předseda strany bude soustředit na technické zabezpečení chodu strany, upozornil také na problémy s Fischerovou vládou. „Po dobu, co bude předsedou strany, bude plně podporovat kampaň ODS. Považujeme ho za zodpovědného politika, což dnes prokázal svým krokem,“ prohlásil Nečas na Topolánkovu adresu.

Nečas na tiskové konferenci zdůraznil, že je připraven tvrdě pracovat až do voleb, aby ODS zařadila vyšší rychlostní stupeň a plně se koncentrovala na sněmovní volby. Pozornost ODS se prý musí soustředit na voliče, a ne na různé mediální kauzy. „Máme propracovaný program, máme řešení pro tuto zemi, máme řešení proti státnímu bankrotu a růstu státního dluhu,“ prohlásil nový volební lídr. Nečas také Topolánkovi poděkoval za velmi těžké a zodpovědné rozhodnutí.

Zaorálek: Je to změna falešná a kosmetická

Sociální demokracie ve změně volebního lídra žádný zásadní moment nespatřuje. „Petr Nečas je jako místopředseda vysokým dílem zodpovědný za vládu Mirka Topolánka. Je to řešení, které je velice polovičaté. Odstoupení Mirka Topolánka nemění nic na zodpovědnosti těchto lidí (Nečase, Langera) za politiku ODS i za to, kam se tato země v oblasti boje s korupcí a v ekonomické situaci dostala. Změna je to falešná a kosmetická,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody přináší Nečas parametry slušné politiky: „ODS patří k partnerům, se kterými lze spolupracovat. Petr Nečas je zkušený, korektní a respektovaný.“ Topolánkův pád považuje za důsledek vážného prorůstání byznysu a politiky. Komunisty podle Miroslavy Vostré změna nepřekvapila, jiné jméno neočekávali.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška považuje dnešní krok občanských demokratů za sebevražedný manévr. „Jedná se o pokračování sebevraždy ODS v přímém přenosu. Jestli je vhodné na základě nepřiměřeně nafouklé aféry vyměňovat celostátního lídra těsně před volbami, je ale koneckonců interní záležitost ODS,“ uvedl Liška.

Sobotka jednání rady opustil předčasně

Ještě před skončením výkonné rady opustil zasedání předseda Senátu Přemysl Sobotka. Komentoval to tak, že nechce být na jednom místě s člověkem, který ho osočuje ze spiknutí, narážel tím pravděpodobně na předsedu strany Mirka Topolánka. Sobotka už se nechce účastnit ani jednání stranického grémia.

Předsedu Senátu v rozhovoru pro Hospodářské noviny Topolánek kritizoval za způsob, jakým vyzval předsedu ODS k odchodu z čela strany. „Do té doby to byl sice skandálek, nicméně provincionálního ražení. Po vystoupení Přemysla Sobotky se z toho ale stal problém ODS. A v tomto smyslu jsem nakonec vybral řešení zůstat v čele ODS,“ řekl. Jeho odchod v takové situaci by prý umocňoval dojem, že ve straně dochází k jakýmsi pučům, polopučům a nestandardním řešením.

Sobotka sice formálně není členem výkonné rady ani grémia, ale z titulu předsedy horní komory tam docházel. „Má účast na jednání byla podmíněna zvykovým právem ještě z Klausových dob,“ podotkl Sobotka. Jednání výkonné rady opustil i proto, aby jeho přátelé nebyli vystaveni trapné nutnosti hlasovat o jeho přítomnosti na jednání. Sobotka dodal, že zůstává ve své ústavní funkci předsedy Senátu. „Jsem nadále členem ODS a předsedou organizace v Libereckém kraji,“ poznamenal.

„Vývoj ukázal, že odchod předsedy Senátu byl předčasný, a určitě si to vysvětlíme. Z hlediska ústavního pořádku je druhá nejvýše postavená pozice a očekáváme další spolupráci,“ uvedl po dnešním jednání Nečas.